Hlavní obsah

Na olympijské hry v Pchjongčchangu zavítají desítky světových politiků. Česko bude reprezentovat Milan Štěch

Do jihokorejského Pchjongčchangu dorazí i americký viceprezident Mike PenceVideo: AP, Reuters, Seznam Zprávy

 

Reklama

Na letošní olympiádu v Jižní Koreji zavítá 26 státníků z celého světa. Kromě japonského premiéra nebo amerického viceprezidenta na nich nebude chybět ani český předseda Senátu Milan Štěch.

Článek

Desítky světových politiků mají namířeno na zimní olympijské hry v jihokorejském Pchjončchangu. Na mezinárodní sportovní soutěž letos zavítají státníci z 21 zemí po celém světě, jedním z nich bude i americký viceprezident Mike Pence.

Toho bude na zimní olympiádě doprovázet i otec zesnulého amerického studenta Otto Warmbiera. Warmbier byl v roce 2016 zadržen v Severní Koreji za krádež jednoho z propagandistických plakátů. O rok později byl vydán zpět do Spojených států, několik dní po návratu do vlasti však zemřel. Krok zřejmě signalizuje setrvávající tlak na severokorejskou vládu, která má na letošní olympiádě vlastní sportovní reprezentaci.

Do Pchjongčchangu dorazí i dcera amerického prezidenta Ivanka Trumpová, japonský premiér Šinzó Abe nebo čínský prezident Si Ťin-pching. Na seznamu účastníků nebude chybět ani švédský král Gustav s královnou Silvií nebo generální tajemník OSN António Guterres. Z českých politiků se na letošních hrách objeví předseda Senátu Milan Štěch.

Severní Koreu bude na olympiádě reprezentovat Kim Jo-čong, sestra Kim Čong-una. Ta je od roku 2014 zástupkyní ředitelky odboru propagandy a agitace. Spolu s ní přijede i předseda severokorejského parlamentu a formální hlava státu Kim Jong-nam.

Reklama

Doporučované