Hlavní obsah

Na oslavě bývalé filipínské první dámy se podávalo otrávené jídlo. Přes 200 lidí skončilo v nemocnici

Na oslavě narozenin bývalé filipínské první dámy se otrávili hosté.Video: Filip Kalčák, AP

 

Reklama

Z oslavy devadesátých narozenin Imeldy Marcosové, bývalé první dámy filipínského diktátora Ferdinanda Marcose, muselo 260 lidí rovnou do nemocnice.

Článek

Na sportovním stadionu v Manile se v úterý konala mohutná oslava devadesátých narozenin Imeldy Marcosové, manželky zemřelého diktátora Ferdinanda Marcose. Na akci se sešlo přibližně dva a půl tisíce lidí, napsal web britského deníku The Guardian.

Více než dvě stovky lidí postihly v průběhu oslavy pocity nevolnosti, které pravděpodobně způsobilo otrávené jídlo. Po intoxikaci skončili postižení v nemocnici. Podle Francisca Duqueho z filipínského ministerstva zdravotnictví bylo otráveno 260 lidí.

„Záchranné vozy odvezly pacienty, kteří si stěžovali na závratě a zvracení,“ sdělil pro The Guardian předseda filipínského Červeného kříže Richard Gordon.

„Máme podezření na otravu jídlem,“ řekl pro agenturu AP vyšetřovatel Bryant Wong. „Podezření. Až od nemocnice se dozvíme finální diagnózu.“

Na oslavě, kde nechyběly četné proslovy ani zpěv, se distribuovaly lahve na vodu ozdobené Imeldiným jménem. Jídlo se k hostům dostávalo v plastových krabicích. Nevolnost pocítili i hosté, kteří na oslavě jedli jen velmi málo.

„Neměla jsem hlad, tak jsem snědla jenom vajíčko a trochu rýže,“ popsala situaci pro The Guardian jedna ze zúčastněných. „Zvracela jsem a museli mě vzít do nemocnice, kde mi dali infuzi. Rozhodně z toho viním kuchaře,“ pokračovala žena. „Všichni ví, že Imelda je bez viny, protože to nebyla ona, kdo jídlo uvařil.“

Manželem Imeldy byl zesnulý filipínský diktátor Ferdinand Marcos, který údajně během své vlády zpronevěřil deset miliard dolarů. Marcosův režim byl na Filipínách svržen v roce 1986, diktátor tehdy uprchl s rodinou do Spojených států, kde zemřel o tři roky později.

Ačkoliv od občanské revoluce uplynula dlouhá doba, jsou členové rodiny bývalého diktátora stále navázáni na současnou filipínskou politiku a na prezidenta Rodriga Duterteho.

Reklama

Související témata:

Doporučované