Hlavní obsah

Na osmi CD vychází repertoár folkového písničkáře Karla Vepřeka

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Více než 150 dosud nevydaných skladeb folkového písničkáře Karla Vepřeka vychází na osmi CD. Rozsáhlou retrospektivu připravilo brněnské vydavatelství Indies Scope.

Článek

Dle vydavatelství je Vepřekova tvorba srovnatelná s dílem mnohem známějších písničkářů. Na deskách ale zatím vyšla jen menší část jeho repertoáru.

„Karel Vepřek patří mezi moje oblíbené písničkáře, jako jsou Vladimír Merta, Vlastimil Třešňák, Jaroslav Hutka nebo Vladimír Veit. Jejich tvorba je však již dostatečně zmapována, zatímco Karel zůstával někde v pozadí zájmu,“ uvedl v tiskové zprávě Milan Páleš z Indies Scope. Podobně velkorysým způsobem už jeho label zmapoval dílo Oldřicha Janoty a Jakuba Nohy.

Komplet rozdělený do dvou boxů po čtyřech CD obsahuje demosnímky, koncertní záznamy i rozhlasové nahrávky. „Dramaturgie byla jasná. Chronologicky nacpat na osm CD pokud možno všechny písně z období od roku 1976 až do roku 2010, který je takovým předělem v mém životě. Pro mě byla práce o to zajímavější, že jsem musel každému CD vymyslet název, obal, vybrat fotografie a napsat z hlavy texty, které nemám nikde napsané,“ uvedl Vepřek.

Retrospektiva zachycuje Vepřeka jako sólového písničkáře s kytarou i heligonkou, protagonistu různých kapel a příležitostných sestav. Devětapadesátiletý Vepřek sám sebe označuje za „málo známého introvertního písničkáře“. Zhudebňuje vlastní texty, ale také poezii, třeba Pavla Kolmačky nebo Bohuslava Reynka.

Na neoficiální folkové scéně se Vepřek objevil v 80. letech, hostoval třeba na koncertech Merty a Janoty nebo po boku Dagmar Voňkové a Václava Koubka. Později spolupracoval se Svatoplukem Karáskem, nyní vystupuje jako člen volného sdružení Osamělí písničkáři.

Reklama

Související témata:

Doporučované