Hlavní obsah

Na ostravském letišti se testuje nový systém sledování provozu

Foto: Flickr - Anna Zvereva - Creative Commons

Ilustrační snímek.

Reklama

Pardubická firma ERA testuje na Letišti Leoše Janáčka Ostrava v Mošnově na Novojičínsku nový systém sledování a řízení provozu. Podle firmy nový systém ERIS-A zvyšuje bezpečnost letiště.

Článek

Bezpečnostní systém hlídá potenciální rizika kolizí mezi stroji na zemi a automaticky generuje výstražná hlášení. „ERIS-A používá a fúzuje přehledová data z živého provozu vozidel a letadel na letištní ploše a v blízkém okolí z různých typů senzorů, zobrazuje informace operátorům a umožňuje zadávání elektronických povolení pilotům k pohybu,“ uvedla za společnost ERA řekla Lenka Reichová. Systém také zaznamenává veškerá data a úkony obsluhy pro případné přehrávání a analýzu.

Pro zajištění bezpečnosti a ochrany mošnovského letiště byly v minulosti pořízeny čtyři radary krátkého dosahu. „Nyní jsou využívány i jako jeden ze zdrojů vstupních dat pro systém ERIS, což přináší značnou finanční úsporu. Odpadá potřeba pořízení a údržby nákladného pojezdového radaru,“ oznámila Reichová.

Během prvního pololetí tohoto roku byl systém na letišti zprovozněn, zkalibrován a otestován. Nyní firma jeho funkce představuje odborníkům na letový provoz či potenciálním zákazníkům ze zahraničí. Podle firmy ERA může ERIS-A sloužit pro regionální i velká mezinárodní letiště. Náklady na pořízení systému nelze podle Reichové přesně určit, protože systém má několik různých modulů. Vznikl jako produkt spolupráce poboček firmy v Pardubicích, Praze a Strakonicích a slovenské dceřiné firmy R-SYS. „Jiné moduly tohoto systému už se používají na letištích v Bratislavě, na Ukrajině, na Srí Lance nebo v Sulejmánii v Iráku,“ řekla.

ERA je následovníkem firmy Tesla, která vyvinula první pasivní radary. ERA dál vyvíjí, vyrábí a zavádí systémy pro civilní i vojenské účely. Instalovala jich už přes 100 ve více než 60 zemích. Nejznámějším produktem firmy je pasivní systém VERA-NG, který sleduje a identifikuje cíle ve vzduchu, na zemi i na moři. Loni firma vykázala obrat přes miliardu korun. Má přes 400 zaměstnanců.

Letiště Leoše Janáčka Ostrava v Mošnově loni odbavilo 323.320 cestujících, což bylo o 14,5 procenta méně než v roce 2018. Výrazně mu ale vzrostlo množství přepraveného nákladu, a to o 54 procent na 8392 tun. Z Mošnova nyní létají pravidelné osobní linky jen do Londýna a v sezoně do turistických destinací, ale také nákladní linky například do Urumči v Číně nebo Lipska a nově i Kolína nad Rýnem v Německu.

Reklama

Související témata:

Doporučované