Hlavní obsah

Na palubě Open Arms jsou migranti v nelidských podmínkách, několik z nich skočilo do moře, italská prokuratura nařídila loď zabavit

Foto: Reuters

V italských vodách to vře, na palubě Open Arms jsou migranti v nelidských podmínkách, několik z nich skočilo do moře

Reklama

Více než dva týdny čekala loď španělské organizace Proactiva Open Arms u italského ostrova Lampedusa. Vyplula od libyjského pobřeží s migranty na palubě a neměla povolení vplout do italského přístavu. Atmosféra na palubě začínala houstnout, asi 15 migrantů dokonce skočilo do moře s tím, že na břeh doplují sami. Italská prokuratura v úterý večer nařídila loď zabavit a okamžitě vylodit uprchlíky na břeh. Z původně 160 by nyní na palubě mělo být 98 migrantů. Celá situace hraje roli ve vnitropolitickém boji Mattea Salviniho.

Článek

Loď s migranty vyplula před 19 dny. „Voda na příděl, jídlo na příděl… Začíná to připomínat detenční tábory v Libyi, my jsme ale v italských vodách," napsal v noci na úterý na twitteru zakladatel organizace Proactiva Open Arms Óscar Camps.

Španělská loď nevládní organizace Proactiva Open Arms čekala u ostrova kvůli zpřísněným antiimigračním zákonům italského ministra vnitra Mattea Salviniho. Podle těch nesměla vplout do italských vod, ale kvůli naléhavé situaci vstup povolil italský oblastní soud. Od té doby, tedy od počátku srpna, byla loď „uvězněná” před přístavem v Lampaduse.

„V poslední době je to spíše o vnitropolitický boj a o zprávu, kterou politici posílají svým voličům. U Salviniho je to jasné, že realizuje tah, aby se dostal k moci,” popisuje situaci ve Středozemním moři Magda Faltová ze Sdružení pro integraci a migraci. Podle ní se migrace stala politickým a populistickým tématem v mnoha evropských zemích. „Potom už se zapomíná, že mluvíme o lidských životech, že jsou na palubě děti,” dodává.

Na palubě lodi se aktuálně nachází 98 lidí prchajících od libyjských břehů. Itálie povolila vylodění pouze 27 nezletilým členům posádky, a to bez doprovodu dospělých. Na palubu během minulého týdne dorazila lékařská pomoc.

Podle Magdy Faltové je aktuálně největší problém hygiena, ale také psychické zdraví lidí na palubě: „Lidé už jsou tam dlouho a mnozí mají různá posttraumata. Atmosféra musí být hodně náročná jak pro personál, tak pro ty zachráněné,” okomentovala pro Seznam.

Podle skupiny doktorů, kteří loď navštívili, je situace na palubě vážná. Hygienické podmínky jsou velmi chabé a prostory lodě nejsou k takovému náporu lidí ani připraveny. „Lidé žijí naštosováni jeden na druhého, nedá se tam ani chodit,” svědčil jeden z doktorů podle deníku Guardian.

Během neděle se začala situace vyostřovat a asi 15 migrantů se rozhodlo vyskočit z lodě do moře a doplavat na vlastní pěst. A v úterý ráno italská pobřežní stráž odvezla na pevninu dalších devět lidí, kteří potřebovali akutní lékařskou pomoc.

Kněží z Lampedusy, Carmelo La Marga, komentoval Guardianu, že „každý další den je větší a větší trápení. Jsou to politické hry, možná ukázka síly, ale co je horší, všechno konají na bedrech těchto chudých a zranitelných lidí”.

Pomoc nabízí španělská vláda. Nejprve chtěli poslat eskortu lodi Open Arms do přístavu Algeciras, ale cesta by trvala nejméně pět dní. Poté nabídl Madrid nejbližší španělský přístav Mahón (Maó) na ostrově Menorca či přístav v Palma de Mallorca, kam by plavba trvala asi tři dny. Open Arms ale tyto nabídky odmítla s tím, že cesta je moc dlouhá.

Riccardo Gatti z vedení organizace v pondělí navrhl, že loď by mohla doplout do Katánie na Sicílii a odtud by migranti mohli odletět do Madridu. Podle něj je to „důstojné“ řešení, které by stálo 240 eur (6200 Kč) na osobu. Žádný plán ale organizace neschválila a nerozjela. Španělská vláda naopak v úterý vydala prohlášení, že loď Audaz vypluje v pět odpoledne od španělských břehů.

Reklama

Doporučované