Hlavní obsah

Na palubu ani tablet. USA a Británie zpřísňují pravidla pro vybrané přímé lety do země

Spojené státy zakazují elektroniku na palubách letů z Blízkého východu. Video: Oliver Sálus

 

Reklama

Nařízení o zákazu elektronických zařízení na palubě se týká hlavně přímých letů z blízkovýchodních zemí. Turci jednají o výjimce pro Istanbul. Zákaz je prý reakcí na blíže nespecifikovanou hrozbu.

Článek

Americká vláda během úterka oficiálně oznámí zákaz vnášení elektronických zařízení na paluby přímých letů do USA z osmi zemí Blízkého východu a severní Afriky. Opatření se týká notebooků, tabletů, čteček, DVD přehrávačů, kamer a přenosných herních zařízení. Cestující je budou muset odbavit. Na palubu si budou i nadále moci vzít mobilní telefon.

Agentura AP již zveřejnila seznam letišť, kterých se omezení má týkat. Z výčtu vyplývá, že postiženo bude deset letišť v osmi zemích, odkud létá do USA devět leteckých společností.

Na seznamu jsou Jordánsko (letiště v Ammánu), Egypt (Káhira), Turecko (Istanbul), Saúdská Arábie (Rijád, Džidda), Kuvajt (Kuvajt), Maroko (Casablanca), Katar (Dauhá) a Spojené arabské emiráty (Dubaj, Abú Zabí).

Nespecifikovaná hrozba

Podle informací zveřejněných dnes americkým ministerstvem vnitřní bezpečnosti jde o reakci na nespecifikovanou bezpečnostní hrozbu. Podle listu The Washington Post ji nejmenovaní činitelé zdůvodňují informacemi od zpravodajských služeb, podle nichž se teroristé mohou pokusit na palubu komerčních letů „pronést výbušniny v přenosných elektronických zařízeních".

Média zároveň spekulují, že bezpečnostní agentury tak reagují mimo jiné na loňskou explozi letadla v Somálsku, kterou zapříčinila bomba v laptopu. K útoku se tehdy přihlásila skupina aš-Šabáb napojená na al-Káidu.

Nařízení se má týkat pouze přímých letů z vybraných zemí do Spojených států, nezahrnuje tak lety s přestupem. Aerolinky dostaly od dnešního rána čtyři dny na to, aby se zákazu podřídily. Zákaz by měl platit do poloviny října, kdy může být v případě potřeby o další rok prodloužen.

Turci chtějí výjimku

Ke stejnému kroku sáhla i Velká Británie. Stejné typy elektronických zařízení zakázala na letech z Turecka, Libanonu, Jordánska, Egypta, Tuniska a Saúdské Arábie. Zákaz se dotkne i britských leteckých společností, třeba British Airways nebo EasyJet. Podle BBC jde o jasný příklad americko-britské spolupráce v otázkách bezpečnosti.

Některé aerolinky již přislíbily, že se nařízení v nejbližších dnech přizpůsobí. Společnost EgyptAir uvedla, že první let bez nepovolené elektroniky na palubě uskuteční v pátek do New Yorku. Qatar Airways uvedly, že cestujícím bude k dispozici zvláštní asistence, která jim pomůže před nástupem do letadla umístit zakázané přístroje do zavazadel. Vyhovět slíbila i největší blízkovýchodní letecká společnost Emirates.

Turecký ministr dopravy naproti tomu uvedl, že jeho země jedná s USA o tom, aby zrušily či zmírnily omezení týkající se letů z Istanbulu. Washington by si podle ministra Ahmeta Arslana neměl plést Istanbul s jinými místy, neboť v tureckém velkoměstě se prý o bezpečnost letů již dostatečně starají tamní úřady.

Reklama

Doporučované