Hlavní obsah

Na pár hodin nejbohatším mužem světa. Pak cena akcií klesla a bylo po všem

Foto: Profimedia.cz

Francouzský miliardář svým majetkem na několik hodin předhonil Jeffa Bezose.

Reklama

Francouzský miliardář Bernard Arnault strávil pondělní ráno jako nejbohatší člověk planety. Kolem půl jedenácté dopoledne totiž akcie jeho konglomerátu s luxusním zbožím LVMH dosáhly 458,46 dolaru, což byla cena, díky níž předhonil v hodnotě majetku Jeffa Bezose, šéfa Amazonu.

Článek

Bohužel pro francouzského miliardáře ale skok na burze netrval dlouho a Arnault se na postu nejbohatšího člověka planety dlouho neohřál. O pár hodin později investoři popohnali akcie Amazonu o 0,7 procenta a pořadí nejbohatších zase promíchali. V pondělí večer tak Arnault skončil s jměním v hodnotě 109,3 miliardy dolarů.

Podle aktuálního žebříčku miliardářů tak Bezos stále disponuje majetkem o „pár dolarů“ vyšším. Vlastní majetek v hodnotě 110,1 miliardy dolarů. Třetí místo má už téměř tradičně přidělené šéf Microsoftu Bill Gates s majetkem v hodnotě 107,8 miliardy dolarů. Na bronzovou pozici se dostal Gates už po několikáté, právě kvůli rozšiřování byznysu francouzského podnikatele.

Arnaultův koncern LVMH v listopadu oznámil uzavření historického obchodu za 370 miliard korun, když koupil společnost Tiffany & Company. Dohoda je dosud největší akvizicí LVMH a má posílit zatím nejmenší část podnikání této na luxus orientované skupiny, tedy klenotnictví a hodinářství.

Sedmdesátiletý podnikatel Arnault, vlastník největší společnosti s luxusním zbožím na světě, si tím pádem polepšil a podle Forbesu vlastní majetek v hodnotě 109,3 miliardy dolarů. To je v přepočtu více než 2,5 bilionu korun.

Aktuální žebříček nejbohatších lidí na Zemi podle Forbesu

1. Jeff Bezos (USA) 110,9 mld. USD

2. Bill Gates (USA) 107,8 mld. USD

3. Bernard Arnault & family (Francie) 107,2 mld. USD

4. Warren Buffett (USA) 89,9 mld. USD

5. Amancio Ortega (Španělsko) 75,9 mld. USD

Čisté jmění koncernu po převzetí kultovní americké společnosti vzrostlo o jedno procento. Tiffany & Company patří mezi nejznámější jména v klenotnickém sektoru. Proslavil ji mimo jiné Truman Capote novelou Snídaně u Tiffanyho a stejnojmenný film s Audrey Hepburnovou.

V posledních letech se ale firmě, která ve světě zaměstnává okolo 14 tisíc lidí, příliš nedaří získat přízeň mladších zákazníků. Musí se také vypořádat se změnou chování čínských zákazníků, kteří se stahují ze Spojených států a utrácejí více doma.

Po celém světě má Tiffany přes 300 obchodů, v České republice otevřela obchod v roce 2012 v pražské Pařížské ulici. V odvětví luxusního zboží jsou šperky jednou z oblastí s nejlepším výkonem. Podle výzkumné společnosti Bain & Company by globální trh se šperky měl letos vzrůst o sedm procent na 20 miliard dolarů.

LVMH, v němž má Arnault více než 47procentní podíl, vlastní více než 70 luxusních značek včetně Christian Dior, Louis Vuitton, Fendi, Celine, Bulgari, Hublot nebo šampaňské Dom Pérignon.

Podle deníku The New York Times Arnault svůj podnikatelský úspěch odstartoval v 80. letech, kdy koupil zkrachovalou textilní společnost Boussac. Většinu společnosti prodal, nechal si pouze jednu část – shodou okolností Dior – kterou rozšířil.

Reklama

Související témata:

Doporučované