Hlavní obsah

Na pařížských zdech se objevila nová graffiti kritizující postoj Francie k uprchlíkům, autorem je zřejmě Banksy

V Paříži vznikly nové pouliční malby, zřejmě od Banksyho.Video: Reuters

 

Reklama

Britskému umělci Banksymu, jehož indentita nebyla dosud potvrzena, se připisuje autorství několika nových graffiti v Paříži týkajících se uprchlické krize. Banksy se v minulosti svou tvorbou vyjadřoval k mnoha politickým debatám.

Článek

Na zdech pařížských budov se nově objevilo několik graffiti, která odborníci připisují tajemnému britskému umělci Banksymu. Tematicky díla odkazují k tvrdému postupu francouzské vlády vůči migrantům. Uvedla to agentura AFP.

Jedna z maleb zachycuje černošskou dívku, která tapetou překrývá svastiku. Vedle ní leží přikrývka a plyšový medvídek. Podle zahraničních médií toto dílo naráží na rušení desítek provizorních kempů, kvůli čemuž skončily na ulici za poslední tři roky tisíce migrantů. Graffiti navíc vzniklo poblíž jednoho z oficiálních uprchlických táborů, který byl v březnu navdory protestům pařížské starostky Anne Hidalgové uzavřen.

Žádné z děl autor nepodepsal, což je v souladu s Banksyho předchozí tvorbou. Odborníci se shodují, že graffiti působí věrohodně. „Barva, linie, téma i způsob, jakým přejal obrázky z fotek, to všechno odkazuje k Banksymu stylu. Je tu velmi jednoznačný rukopis. Pokud graffiti s černošskou dívkou není Banksyho, pak jde o velmi dobrou kopii,“ tvrdí historik a odborník na pouliční umění Paul Ardenne.

V Paříži se nově objevila také malba inspirovaná obrazem Napoleona Bonaparta na koni. V novém pojetí má přes hlavu červenou látku, což může odkazovat k oděvu příchozích migrantů a zákazu nošení nikábu ve Francii. Podle jiných názorů graffiti znázorňuje nedostatečné politické vedení. Na jiných místech v Paříži pak vzniklo graffiti krysy, což je Banksyho typický motiv, který je metaforou pro křivdu páchanou na obyčejných lidech.

V minulosti se Banksy, jehož identita není známá, svou tvorbou vyjadřoval k mnoha politickým debatám včetně brexitu a osudu Palestinců. Je dlouhodobým podporovatelem uprchlíků, v roce 2015 vytvořil malbu v uprchlickém táboře v Calais.

Reklama

Související témata:

Doporučované