Hlavní obsah

Na pečovatelku padlo podezření, že nakazila seniory, teď chce u soudu omluvu

Foto: Jan Mihaliček

Ilustrační foto.

Reklama

Pečovatelka Domova důchodců Velké Hamry, kterou v červnu nepřímo obvinili z podílu na smrti klienta, se u soudu domáhá veřejné omluvy a náhrady vzniklé újmy.

Článek

Domáhá se také toho, aby se ředitel i domov důchodců zdrželi dalších zásahů do práva na ochranu osobních údajů a soukromí. Sdělil to Tomáš Nielsen z občanské platformy Zdravé fórum, který pečovatelku ve sporu zastupuje. Ředitel domova Čestmír Skrbek nechtěl případ komentovat.

Domov ve Velkých Hamrech museli na začátku června na týden zavřít pro návštěvy poté, co se koronavirus prokázal u dvou očkovaných klientů a jedné pracovnice. Ta podle ředitele patřila k sedmi zaměstnancům domova, kteří očkování odmítli. Jeden z klientů koronaviru podlehl.

Za mužem, který na nákazu zemřel, z opatrnosti nedocházela rodina. Podle dřívějšího vyjádření Skrbka je vysoce pravděpodobné, že jej infikovala právě zaměstnankyně. „Nikdy nemáte stoprocentní důkaz, zato selský rozum. Na oddělení se nikdo čtyři měsíce nenakazil. Pečovatelka je pozitivní, stejně jako celá její rodina. Je to škoda, tohle se nemělo stát. Snad kompetentní orgány začnou problém řešit,“ vysvětlil Skrbek.

Přestože v domově neočkované zaměstnance i návštěvy na koronavirus testovali, zavlečení nákazy zabránit nedokázali.

Skrbek tehdy uvedl, že to není potvrzené, ale že spolu s neočkovanou pracovnicí onemocněla i její rodina. Jméno pracovnice ředitel domova nikdy neřekl, přesto podle Nielsena jednal v rozporu s právními předpisy i nařízením Evropské unie o ochraně osobních údajů, tzv. GDPR. Nejen pečovatelka, ale i její rodina musela podle právníka čelit negativním útokům médií i okolí. Podle Nielsena nesmí zaměstnavatel poskytovat informace, které by v souhrnu vedly k přímé či nepřímé identifikaci osoby, obrátil se proto se stížností na Úřad pro ochranu osobních údajů.

Jsem přesvědčen, že žádný zaměstnavatel nemá nárok na to, vědět, zda je jeho zaměstnanec očkován proti nemoci covid-19, nebo ne.
Tomáš Nielsen, advokát pečovatelky

„Jsem přesvědčen, že žádný zaměstnavatel nemá nárok na to, vědět, zda je jeho zaměstnanec očkován proti nemoci covid-19, nebo ne. Pokud se to však dozví, musí s takovou informací nakládat skutečně jako s velice citlivým osobním údajem,“ doplnil právní zástupce pečovatelky. Nielsen zároveň vyzval ostatní zaměstnance domova, aby se k podnětu připojili, pokud mají podezření, že ředitel nebo jeho podřízení porušují jejich soukromí.

Domov ve Velkých Hamrech patří se 130 klienty k velkým zařízením sociálních služeb v Libereckém kraji. „Všichni naši klienti jsou proti koronaviru očkovaní a také většina z 90 zaměstnanců,“ řekl již dříve Skrbek. Očkování podle něj nelze pracovníkům nařídit, sami by si ale měli uvědomit, jak nebezpečný je koronavirus pro seniory v domovech. „Často jsou vážně nemocní, jejich imunita je oslabená, a ani očkování je tak nemusí ochránit,“ dodal.

Reklama

Doporučované