Hlavní obsah

Na Petřinách bude nová pobočka městské knihovny se sálem

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Na pražských Petřinách vznikne nová pobočka Městské knihovny Praha (MKP). Součástí budovy bude komorní sál, venkovní posezení a kuchyňka. Stavba by měla začít v polovině letošního roku a vyjde asi na 170 milionů korun.

Článek

ČTK to dnes sdělila mluvčí knihovny Lenka Hanzlíková. Autory budovy jsou architekti z ateliéru monom ve spolupráci s ateliérem Zavadil. Městskou knihovnu zřizuje hlavní město, má 43 poboček a provozuje tři tzv. bibliobusy. V současné době je vstup do budov knihovny kvůli pandemii koronaviru uzavřen.

„Budova bude splňovat požadavky na provoz moderní knihovny. Návštěvníci se mohou těšit na moderní, vzdušný dvoupatrový prostor pro odpočinek, studium i pro realizování vlastních nápadů, který bude rozčleněný do věkových i funkčních zón,“ uvedla Hanzlíková.

Součástí budovy bude komorní sál pro konání kulturních, vzdělávacích a komunitních akcí a potřebné vybavení pro tzv. coworking, studium nebo kreativní setkávání. Prostory knihovny budou volně propojeny se zahradou a k venkovnímu posezení bude sloužit terasa. K dispozici bude rovněž kuchyňka pro přípravu občerstvení z přinesených surovin.

Plán na výstavbu knihovny vznikl již před zhruba osmi lety. V roce 2016 vznikl projekt od zmíněných architektů, který získal předloni územní rozhodnutí. O stavební povolení zažádala knihovna v loňském roce. „Stavební práce by tak mohly začít v polovině letošního roku a nová knihovna by měla být hotova do dvou let,“ sdělila Hanzlíková.

Knihovny se veřejnosti uzavřely kvůli vládním protiepidemickým nařízením loni 22. října. Městská knihovna přesunula mnohé své aktivity na internet a rozšířila nabídku e-knih, která nyní čítá několik tisíc titulů. Následně si mohli čtenáři začít vyzvedávat rezervované tituly prostřednictvím výdejových oken.

Loni si lidé půjčili asi pět milionů knih a dalších tiskovin. Knihovní fond MKP čítal loni více než 1,8 milionu knih. Jde o třetí největší knihovní fond v České republice po Národní knihovně a Moravské zemské knihovně v Brně.

Reklama

Související témata:

Doporučované