Hlavní obsah

Na Petříně se bude stavět, radnice však ustoupila od plánu, že k místu rozšíří přístup

Z ulice Úvoz měl vzniknout průchod, který by lokalitu zatraktivnil pro turisty.

Reklama

Stavba za 16 milionů navazuje na předchozí úpravy Petřína. Místní proti záměru radnice vystoupili s tím, že jde o poslední klidné místo v jinak turisticky přehlcené lokalitě.

Článek

Pražská radnice na druhý pokus schválila záměr postavit ve Strahovské zahradě na Petříně objekt s veřejnými záchody a technickým zázemím pro údržby zahrad.

Objekt by měl stát na místě dřevěných staveb zbouraných v roce 2015. Původně tam město chtělo postavit větší budovu s informačním centrem, od toho však ustoupilo a v roce 2016 tam nechalo vybudovat odpočinkové prostranství s pítkem a lavičkou.

Náměstek pro životní prostředí Petr Hlubuček uvedl, že město zároveň ustoupilo od záměru propojit Vlašskou ulici s Úvozem skrze dosud uzavřenou vinici.

Průchod měl podle původních plánů lokalitu zatraktivnit pro turisty, avšak nelíbil se sousedským spolkům. Upozorňují, že jde o jedno z mála míst v centru města, které ještě zcela nezahltil turistický ruch a kde stále mohou relaxovat místní obyvatelé.

„Turistům jsou utajena, dojde se tam nepohodlně a není na nich nic tak zajímavého. Prostě je to les nebo sad. Pro nás však mají obrovskou hodnotu," uvedla Jana Titlbachová ze spolku Hradčanské včely. Proti záměru magistrátu na Petříně vznikly spolky Petřín pro život a Petřínská iniciativa, která dala dohromady petici odmítající úpravy.

Právě kvůli petici Rada hlavního města na minulém zasedání rozhodnutí o stavbě ve Strahovské zahradě odložila. Náměstek Hluboček nyní řekl, že sice žádná petice na radnici oficiálně nedorazila, avšak radnice nesouhlas místních obyvatel přesto vzala v potaz.

Místopředsedkyně Spolku občanů a přátel Malé Strany a Hradčan Lenka Pavlíková přesto rozhodnutí kritizovala. Primátor podle ní nedodržel slovo, že se bude bude zabývat peticí a jednat se zástupci občanské společnosti.

„Je opravdu neuvěřitelné, že 30 let po revoluci se zvolení zastupitelé chovají k občanské společnosti tímto opovrhujícím způsobem,“ uvedla Pavlíková. „Nejen že ji nezahrnou do dialogu o plánovaných úpravách místa, kde lidé žijí. Ale i přesto, že se následně občanská společnost ozve a proti záměrům protestuje, jednají proti ní,“ dodala.

Reklama

Doporučované