Hlavní obsah

Všichni migranti z odmítané lodi vystoupili na pevninu, 13 z nich předčasně

Uprchlíci z lodi Diciotti vystupují na Sicílii na pevninu.Video: Zuzana Lachnitová, Reuters

 

Reklama

O většinu migrantů se postará italská katolická církev a část jich přijme Irsko a Albánie.

Článek

Itálie v neděli pustila na pevninu všech 150 převážně eritrejských migrantů z lodě Diciotti, která pět dní kotvila na Sicílii.

Migranti byli na lodi v přístavu v Katánii od minulého pondělí, jelikož je italská vláda odmítala na pevninu vpustit, dokud další členské země EU nepřislíbí, že část běženců přijmou.

Nakonec Italský ministr vnitra Matteo Salvini oznámil, že Irsko přijme 20-25 migrantů, Albánie dalších 20 a o ostatní se v Itálii postará katolická církev, což podle něj nebude „italského daňového poplatníka nic stát”.

„Církev otevřela svou náruč a svou peněženku,” řekl v sobotu večer svým stoupencům na severu Itálie Salvini, který stojí v čele protiimigrační Ligy.

Ještě před sobotním oznámením, že migranti budou vpuštěni na pevninu, bylo z lodě na základě doporučení lékařů propuštěno 13 migrantů, kteří následně byli převezeni do nemocnice.

Dalších 137 migrantů opustilo loď v neděli a mají být přepraveni do zařízení v Messině, odkud si je církev, Irsko a Albánie přeberou.

Italská média v sobotu informovala, že prokurátor ze sicilského města Agrigento Luigi Patronaggio zahájil formální vyšetřování Salviniho kvůli zadržování migrantů na lodi Diciotti. Podezírá ho z „únosu, nezákonného zadržování osob a zneužití pravomoci”.

Salvini to pro agenturu ANSA komentoval slovy, že je „ostuda”, když je zahájeno vyšetřování proti ministrovi, který se snaží chránit hranice země.

Itálie se v posledních letech potýká s masovým přílivem migrantů z Afriky přes Středomoří a nová italská vláda se mu snaží zamezit. Řím již dříve oznámil, že nedovolí žádným dalším záchranářským lodím zakotvit, pokud si migranty na palubě nerozdělí další státy EU.

Reklama

Související témata:

Doporučované