Hlavní obsah

Na Piráty se přišel podívat zakladatel. Přeje si, aby se mladí u moci nezkazili

„To je náš mozkový trust: říkáme jim Miky, Ivánek a Jakoubek.“Video: Václav Dolejší, Seznam Zprávy

 

Reklama

Podívejte se na reportáž, jak to vypadá, když se naživo sejdou čtyři stovky Pirátů, jinak zvyklí schůzovat a hlasovat výhradně na internetu.

Článek

Poslední sněmovní i komunální volby potvrdily, že Piráti jsou nastupující silou. Teď mají ambici vyhrát květnové volby do Evropského parlamentu. A po příštích sněmovních volbách už chce tohle původně protestní hnutí zasednout ve vládě.

„To je jako když postoupíte s fotbalovým týmem ze čtvrté třídy do první ligy,“ usmívá zakladatel Pirátské strany Jiří Kadeřávek, který jinak zůstává v pozadí a o politické funkce nestojí. A přeje si, aby se mladí rebelové ve funkcích a u moci nezkazili.

Na své „děti“ se Kadeřávek přijel podívat do Tábora, kde se konal celostátní sněm strany. Ten byl v jednu chvíli ohrožen, když v sále hotelu Palcát vypadl internet. To se v případě Pirátů rovná ztrátě krve.

„Už nejsme rozjuchaní jako kdysi, vždyť je nám taky o deset let víc, řada z nás má rodiny a děti. Být naším členem znamená hlavně práci, nikoliv nástup do funkcí nebo nějaké rozdělování peněz na okrese. To je obrana, aby ta strana nezpáprdovatěla,“ říká předseda strany Ivan Bartoš.

Místopředseda Pirátů Mikuláš Ferjenčík zrovna promýšlí, jak oslovit další voliče, hlavně starší generace. „Dnes nás volí lidé jak z měst, kteří dříve volili TOP 09, Unii svobody nebo Zelené a vždy je zklamali. A současně nás volí pankáči, kteří nechodili k volbám. U nás se to nějak skloubilo, generace 25 až 45 let cítila, že nemá ve Sněmovně zastoupení. A teď musíme postupně získat i další.“

Reklama

Doporučované