Hlavní obsah

Na pivo s námi moc nechodí, ale je to slušný člověk, popisují Drahoše sousedé ze Zduchovic

Reportáž ze Zduchovic na Příbramsku, obce, kde mají Drahoše za souseda.Video: Jaroslav Kejzlar

 

Reklama

Zduchovice na Příbramsku by se daly označit za jednu z voličských bašt prezidentského kandidáta Jiřího Drahoše. V prvním kole mu ve vesnici, která má zhruba 300 obyvatel, dalo hlas téměř 55 % voličů.

Článek

V parlamentních volbách ve Zduchovicích pravidelně vítězila sociální demokracie, v poslední době pak hnutí ANO. Ačkoliv prezident Miloš Zeman byl ve vedení ČSSD mnoho let a lídr hnutí ANO Andrej Babiš mu nedávno vyjádřil svou podporu v prezidentském klání, Zduchovičtí volí Jiřího Drahoše.

Důvod je prostý. Před více než třiceti lety si bývalý šéf Akademie věd koupil v nedaleké osadě Žebrákov chatu s krásným výhledem na řeku Vltavu. Spousta místních se s ním proto od vidění zná a tvrdí, že na ně zapůsobil především slušným vystupováním. „Působí na mě seriózně. Zodpovědnej - ví, co chce. Vzdělanej, inteligentní člověk, no,” popisuje Jiřího Drahoše obyvatelka Zduchovic Věra Vavroušková.

Ostatní Zduchovičtí s ní víceméně souhlasí. Domnívají se, že by Drahošovo zvolení mohlo pomoct obci se zviditelnit. Štamgasti v místní hospodě si pak trochu postěžují, že Jiřího Drahoše moc často nevídají. Pivo si s nimi prý dá málokdy. Zmínka o tom, že by si jako prezident dokázal představit kuřácké hospody na vesnicích, je ale potěšila. Plošný zákaz kouření považují za nesmyslný.

Zduchovice ale rozhodně nežijí jen Jiřím Drahošem. V obci stojí jedna z největších jezdeckých hal v Česku, pořádají se v ní parkurová soustředění i závody - a hostit bude i klání v rámci mistroství republiky. Z koní tu podle slov manažerky resortu Barbary Hassové vychovávají šampiony. Jestli z okolí Zduchovic vzejde i šampion prezidentský, rozhodnou voliči už tento víkend.

Reklama

Doporučované