Hlavní obsah

Na platformy Facebooku se vrátí teorie o původu viru z rukou člověka

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

Debata o původu covidu-19, který před více než rokem ochromil svět, opět ožila. Společnost Facebook nyní oznámila, že již nebude mazat příspěvky o tom, že byl koronavirus vytvořen člověkem.

Článek

„Na základě probíhajícího vyšetřování původu covidu-19 a po konzultaci s odborníky na veřejné zdraví již nebudeme z našich aplikací odstraňovat tvrzení o tom, že je covid vytvořen člověkem,“ cituje agentura Reuters vyjádření společnosti Facebook Inc. Pod americkou firmu kromě stejnojmenné sociální sítě spadá například také síť Instagram či WhatsApp.

S příchodem koronavirové pandemie se sociální sítě začaly dostávat pod větší tlak a svádějí neustálý boj s šířícími se dezinformacemi. Facebook měl ze svých platforem odstranit více než 16 milionů závadných příspěvků, které porušily pravidla ohledně dezinformací o nemoci obecně či o vakcínách.

Zákaz tvrzení, že covid-19 vznikl za pomoci člověka, byl na platformách společnosti zaveden v únoru, kdy Facebook rozšířil svou politiku týkající se falešný zpráv. Seznam „zakázaných tvrzení“ společnost na základě doporučení odborníků neustále aktualizuje a lidé, kteří se pravidly neřídí, mohou vidět, že jejich příspěvek byl smazán či omezen. V případě opakovaného porušení může dojít i k úplnému zablokování přístupu k platformě.

„Pokračujeme ve spolupráci s odborníky přes zdraví, abychom udrželi krok s vyvíjející se povahou pandemie a pravidelně aktualizovali naše zásady vzhledem k objevujícím se novým faktům a trendům,“ sdělil Facebook a připomněl, že šíření dezinformací se snaží bránit i v oblasti změn klimatu či různých politických voleb.

Změna v přístupu Facebooku přišla poté, co americký deník The Wall Street Journal (WSJ) v neděli informoval o dosud nezveřejněných informacích tajných amerických služeb, podle kterých byli tři výzkumníci Wuchanského virologického institutu (WIV) v listopadu 2019 v nemocniční péči s blíže nespecifikovanou nemocí.

Zveřejněním informací list opět probudil debatu o tom, zda koronavirus nemohl uniknout z laboratoře a zda výzkumníci byli v nemocnici právě s covidem-19. Prvního wuchanského pacienta přitom Čína nahlásila Světové zdravotnické organizaci až začátkem prosince 2019.

Reakce ze strany Číny na sebe nedala dlouho čekat a ihned v pondělí se ředitel WIV Jüan Č‘-ming nechal slyšet, že informace v článku amerického listu jsou „úplná lež“. „Tato tvrzení jsou neopodstatněná. Laboratoř o nemocných vědcích nevěděla a já ani nevím, odkud takové informace pocházejí,“ uvedl čínský výzkumník pro státní médium Global Times. Že je zpráva „naprosto v rozporu s fakty“, uvedlo v pondělí i čínské ministerstvo zahraničí.

Americký prezident Joe Biden ovšem učinil důležitý krok a nařídil americkým zpravodajcům dál pátrat po původu nákazy. Agentury podle všeho zvažují zejména dva pravděpodobné scénáře, kdy jedním je vznik nového koronaviru a s ním spjaté pandemie po kontaktu člověka s infikovaným zvířetem a druhým laboratorní nehoda. Debata o tom, která varianta příběhu je pravděpodobnější, je však stále živá a bez jasných závěrů.

Čína již obvinila Spojené státy z „politické manipulace a pomlouvačné kampaně“. Vyšetřování původu koronaviru už dříve zahájila Světová zdravotnická organizace a do Wu-chanu se tehdy vypravil celý tým odborníků. Ve výsledné zprávě však byla možnost nehody a úniku viru z laboratoře označena za „extrémně malou“.

Reklama

Doporučované