Hlavní obsah

Na plošné testování jsme připraveni, PCR testy nezazdíme, zní z nemocnic

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační fotografie.

Reklama

Už ve středu začne plošné antigenní testování zdarma. Ačkoli řada nemocnic ještě nemá konkrétní informace o poptávce po testech, věří, že jsou na nápor připraveny. PCR testy by podle nich svou prioritu ztratit neměly.

Článek

„Nepředpokládáme, že by mohlo dojít k nějakým komplikacím. Myslíme si, že velká poptávka je způsobená tím, že lidé chtějí mít před Vánoci jistotu, než navštíví své blízké. Poté poptávka opadne,“ říká mluvčí Krajské nemocnice Liberec Václav Říčař.

Jedinou komplikací v liberecké nemocnici by měly být personální zdroje, přesto tam však počítají s tím, že nápor zájemců o antigenní testování zvládnou. „Uděláme všechno pro to, abychom danou poptávku uspokojili. Antigenní a PCR testování neprovádíme paralelně, protože se snažíme zabránit styku těch dvou příslušných testovaných skupin. Věříme, že nic nebudeme muset nějak posouvat,“ dodává Říčař.

Podobná je i situace v Nemocnici Sokolov. „Pro PCR a antigenní testování fungují dva oddělené koridory. Naše odběrová místa posílili mimo jiné hasiči a vojáci. Jsme přesvědčeni, že ten systém je nastaven tak, že vše bude probíhat hladce. Reálný nápor se dozvíme ale až těsně před zahájením testování,“ uvádí mluvčí nemocnice Markéta Singerová.

Některé nemocnice se kvůli uspíšení termínu do testování pustí se zpožděním. Mezi nimi je například nemocnice v Českých Budějovicích nebo Karlových Varech.

„Začneme testovat až od soboty, v tuto chvíli nemáme dostatečný personál. Musíme pokrýt pacienty na akutním příjmu, a tak si bohužel nemůžeme dovolit začít testovat v dřívějším termínu, který oznámila vláda,“ uvádí mluvčí karlovarské nemocnice Václav Podracký.

Dodává, že i po zahájení antigenního testování představují PCR testy stále hlavní prioritu: „PCR testování má u nás jednoznačně prioritu. U nás se PCR provádí pouze u indikovaných pacientů s příznaky nebo třeba nakaženými v domácnosti. Rozhodně se po sobotě nestane, že by PCR bylo nějak zanedbáno.“

Kromě samotné nemocnice by však na Karlovarsku měla fungovat řada soukromých odběrových míst, která by měla začít testovat v řádném termínu.

Ačkoli velká část nemocnic zatím nemá konkrétní přehled o tom, kolik lidí ve středu na testy přijde, jsou si svou připraveností poměrně jisté. Některá menší odběrová střediska by se však mohla od středy potýkat s potížemi.

„Kapacity jsme museli rozdělit. Vyhradili jsme čas jen na antigenní testy a zvláštní časový úsek pro samoplátce a lidi s žádankami, co jdou na PCR. Není reálně zvládnutelné dělat v čase pro antigenní testy cokoliv jiného,“ říká Michal Mikšík, mluvčí společnosti GHC Genetics, která provozuje soukromá odběrová místa v Praze.

Mikšík také tvrdí, že kvůli posunutí termínu a nedostačující komunikaci ze strany ministerstva se na nápor zájemců nebylo možné připravit. „Zatímco jsme ještě řešili napojení do rezervačního systému ministerstva a instrukce pro jednotlivá místa, tak ministerstvo už systém pro testování zdarma spustilo. Začali tam najednou přibývat lidé a my neměli šanci to odkomunikovat interně. Ze strany ministerstva toto bylo naprosto koncepčně nezvládnuté,“ vysvětluje.

Problémy už hlásí i Kraj Vysočina, který pro své nemocnice povolal na pomoc armádu. „Upozorňujeme, že to bude kraj, který bude muset armádu vybavit ochrannými pomůckami, testy, zázemím a organizačními pokyny. Pokud tedy vůbec armáda přijede. Ani tak nejsme schopni říci, že vše v tomto nárazovém zájmu zvládneme,“ uvedl náměstek hejtmana pro zdravotnictví Vladimír Novotný (ČSSD).

Hlavní hygienička a tvůrce chytré karantény Petr Šnajdárek jsou přesvědčeni, že Česko je na plošné testování připraveno. „Jednotlivá odběrová místa musí být připravena. Pokud je výsledek testu u osoby asymptomatické pozitivní, jde na konfirmační test PCR. Samozřejmě se na tyto kapacity pamatovalo. Také mobilní týmy armády nadále působí pro indikované, respektive indikace stran krajských hygienických stanic,“ říká Šnajdárek.

Metodiku a další informace k průběhu chystaného testování shrnulo Ministerstvo zdravotnictví také v „instruktážních“ videích níže.

Reklama

Související témata:

Doporučované