Hlavní obsah

„Na počasí se ptejte místních, do jeskyní před blesky zalezte hluboko,“ reaguje horský vůdce na tragédii v Tatrách

Foto: Profimedia.cz

„Nestačí jen kontrolovat servery s předpovědí počasí, je třeba se zeptat místních zdrojů,” radí Josef Šimůnek.

Reklama

Polskou i slovenskou část Tater ve čtvrtek zasáhla velmi rozsáhlá a ničivá bouřková vlna. Nejméně pět lidí zemřelo, mezi nimi i jeden Čech a více než stovka se zranila.

Článek

Ve čtvrtek ráno bylo v Tatrách podle polské televize TVN24 slunečno a velmi dobré podmínky. Během několika hodin se stáhly husté mraky a spustila se prudká bouřka s vysokým výskytem blesků. Na polské straně hor má podle posledních informací čtyři oběti a na 160 lidí je zraněno. Nadále se pak pátrá po devíti lidem, s nimiž se nepodařilo navázat kontakt. Na slovenské straně Tater pak zahynul český turista.

„I když vyrazím ráno za krásného počasí, ale kolem desáté začnou růst vlhké mraky, musím přemýšlet, co z toho může vzniknout,” vysvětluje šéf České asociace horských vůdců Josef Šimůnek. Ten má za sebou expedici i na Mount Everest.

„Zní to možná jako velké klišé, ale jednoduchá túra se může změnit v úplné peklo. I Sněžka je ověnčená řetězy,” varuje Šimůnek s tím, že právě k řetězům bývají blesky přitahovány. Podle něj je v dnešní době jednoduché hlídat si počasí, existuje spoustu spolehlivých serverů. Radí ale porovnat předpověď s místními zdroji: „Je třeba se zeptat na té boudě, zavolat si na horskou službu, od toho tam jsou”.

Zároveň se horalové snaží vyvrátit mýty, které panují o tom, jak se při bouřce zachovat. Jedním z nich je, že je bezpečné ukrýt se před bouřkou v nějaké blízké jeskyni. „Když to práskne, lidé se stanou mostem mezi stěnou a podlahou, když už do jeskyně, tak hodně hluboko a sednout si na batoh,” komentuje nejrozšířenější mýtus Josef Šimůnek.

Ocitne-li se člověk uprostřed bouřkové smrště, je důležité zachovat klid. Pokud blesk udeří blízko, není dobré se ihned rozejít. „Existuje takzvané krokové napětí mezi jednou a druhou nohou. Je to jako u vlaštovek, které si každou nohou sedají na jiný drát,” přirovnává Šimůnek.

„Když blesk udeří do někoho, kdo jde s vámi, je třeba hlavně zkontrolovat hlavní životní funkce, je to obrovský šok,” upozorňuje Šimůnek. Dodává, že se především musí lidé dívat kolem sebe, co se děje: „Když jedete na dálnici, také musíte sledovat provoz kolem sebe, nebo se vybouráte.”

Reklama

Související témata:

Doporučované