Hlavní obsah

Na podporu cyklistiky rozdělí letos Liberecký kraj skoro sedm milionů korun

Foto: Getty Images

Cyklostezka je bezpečnější a často vede pěknými úseky.

Reklama

Na podporu rozvoje cyklistické dopravy dá letos Liberecký kraj ze svého dotačního programu zhruba o čtvrtinu méně než loni, kdy na dotacích rozdělil devět milionů.

Článek

Peníze jsou určené na opravy a budování cyklostezek, zřizování pruhů pro cyklisty nebo budování terénních cyklostezek. Peníze je možné získat také na přípravu projektů, v programu je na ně 1,8 milionu korun. Žádosti bude možné podávat od 29. března. Přestože je peněz na cyklistickou dopravu v dotačním programu méně, nejsou to jediné peníze, které letos do jejího rozvoje v Libereckém kraji půjdou.

Kraj ve větší míře do výstavby tras sám investuje. Loni financoval dostavbu posledního úseku cyklotrasy Odra-Nisa od Bílého Kostela nad Nisou do Chotyně na Liberecku. Na projekt za 18,5 milionu korun se podařilo získat tři čtvrtiny potřebných peněz ze Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI). V roce 2019 dal kraj do rozvoje cyklodopravy 20 milionů korun, loni ještě o pět milionů víc.

„Pokračujeme ve strategii zaměřit se v rámci Libereckého kraje na dokončování páteřních cyklotras s tím, že se samotné stavby ujme Liberecký kraj,“ oznámil náměstek hejtmana pro dopravu Jan Sviták (Starostové pro Liberecký kraj). Letos je v plánu výstavba dalšího úseku cyklostezky sv. Zdislavy, který na Liberecku propojí Bílý Kostel nad Nisou s nedalekou Jítravou. Více než kilometr dlouhý úsek by měl podle odhadů přijít na 15 milionů korun. Kraj na něj žádá dotaci ze SFDI, získat může až 85 procent uznatelných nákladů.

Rozvoj cyklodopravy patří k prioritám Libereckého kraje. V současné době je v kraji zhruba 250 značených cyklotras a stezek, dohromady je to více než 2200 kilometrů. K nejvytíženějším patří Jizerská magistrála, ale i hotové úseky Greenways Jizera, Singltrek pod Smrkem, trasy kolem Máchova jezera nebo v Českém ráji. Cyklotras sice přibývá, ale většinou využívají již existující komunikace. Snahou je proto oddělit postupně trasy pro cyklisty od motorové dopravy.

Reklama

Související témata:

Doporučované