Hlavní obsah

Na pomoc muzikálům a kumštýřům pošleme 750 milionů, slibuje Havlíček

Foto: vlada.cz

Karel Havlíček v roli ministra průmyslu a obchodu.

Reklama

Přibližně 750 milionů korun pro organizátory festivalů, hudební kluby, velké arény či malá divadla. To je suma, která by měla být brzy k dispozici pro obory znovu zasažené opatřeními proti šíření koronaviru.

Článek

Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček chce do 14 dní spustit novou výzvu na pomoc ekonomice. Pomoci má především oboru, který dostává opětovnou ránu kvůli novým opatřením ministra zdravotnictví Romana Prymuly a který lze souhrnně nazvat „komerční kulturou“.

„Půjde hlavně o malé hudební kluby, malá divadla, organizátory festivalů a podobně. Zjednodušeně řečeno malé podnikání v kumštu,“ uvedl pro Seznam Zprávy Byznys Karel Havlíček.

V podstatě jde o pokračování programu Covid Kultura, který dnes končí, ovšem s volnějšími podmínkami na čerpání pomoci. Do něj bylo původně vyčleněno 900 milionů korun, ale stihlo se vyčerpat jen přibližně 150 milionů. Nová výzva by tak měla vzít zbývající peníze a umožnit jejich jednodušší čerpání. „Nově budou moci firmy žádat také o náhradu režijních nákladů, jako jsou nájemné, vodné, stočné či telefony. Včetně provozních nákladů na ostrahu a úklid,“ vyjmenovává Pavel Vinkler, šéf odboru podnikatelského prostředí na MPO.

Právě po této možnosti volali dříve podnikatelé z odvětví, které aktuálně bude muset čelit dalším omezením. Náklady na zaměstnance uplatnit ale nepůjdou s tím, že to mají řešit jiná opatření například kurzarbeit. Roman Prymula jako šéf resortu zdravotnictví už uvedl, že budou dočasně zrušeny koncerty, operní a muzikálová představení, protože se prý prostřednictvím zpěvu vir šíří intenzivně. Výzva, která ještě nemá jméno, by se měla vztahovat na pomoc pro období od letošního 18. května až do konce roku.

„Uvědomujeme si, že podnikatelé v této oblasti teď potřebují řešit hlavně cash-flow, a tudíž potřebují peníze co nejrychleji,“ dodává Pavel Vinkler. V tomto bude samozřejmě záležet na detailních podmínkách, které se teprve ladí. Byznysmeni v komerční kultuře upozorňují na to, že segment je velmi rozšířený a každá skupina má trochu jiné zájmy. Něco jiného řeší O2 Arena, které vypadávají velké kulturní i sportovní akce, něco jiného prodejce vstupenek či provozovatel hudebního klubu.

Každopádně ministerstvo přemýšlí také nad tím, jak speciálně podpořit osoby samostatně výdělečně činné v této oblasti (dosud mohly čerpat jen plošnou „pětadvacítku“), nebo zda výzvu nerozšířit také na provozovatele veletrhů, výstav či kongresů.

Ti mají zdrcené příjmy už celý poslední půlrok. V nové výzvě se také možná sníží spoluúčast podnikatelů na nákladech, a tudíž na obdržené pomoci ze státu. Dosud byla padesát procent, nově by se pomoc od státu mohla vyšplhat až na 70 procent nákladů.

Reklama

Doporučované