Hlavní obsah

50 milionů koron proti Angele. Merkelová se loučila v rytmu dance-popu

Foto: Filip Harzer, Seznam Zprávy

Kancléřka Angela Merkelová a šéf CDU Armin Laschet na mítinku ve Stralsundu na severovýchodě Německa.

Reklama

Německá kancléřka Angela Merkelová se na poslední chvíli před volbami pokouší uhrát body pro nepopulárního šéfa CDU Armina Lascheta. Pomoci měl straně malý mítink ve městě Stralsund, v kancléřčině volebním okrsku.

Článek

Stralsund (Od našeho zpravodaje) - „Ne, ne, jsme jen turisté. Šli jsme okolo a jen jsme měli štěstí,“ říká na mou otázku třicátník Max. Stojíme na náměstí hanzovního města Stralsund na severovýchodě Německa, bráně na ostrov Rujána, kam přijel s manželkou Evou a půlroční dcerou Elou na dovolenou z Kolína nad Rýnem. Netušili, že tu za hodinu a půl má stát spolková kancléřka Angela Merkelová a také její stranický kolega a kandidát CDU na kancléře Armin Laschet.

Právě ve Stralsundu, na Rujáně a v okolí je Merkelová politicky doma. Ve volebním obvodě na samém severovýchodě spolkové země Meklenbursko-Přední Pomořansko, a tím pádem i Německa, vyhrála osmery volby od roku 1990. Poslankyní za jednomandátový obvod č. 15 je nepřetržitě téměř 31 let.

SPD vede, ale rozdíl se zmenšuje

V úterý večer se jako místní poslankyně postavila před své voliče naposledy. V aktivní politice totiž Merkelová končí a po 16 letech odchází z funkce spolkové kancléřky a také z Bundestagu. V Německu tak končí jedna éra. CDU ale není v kondici, kterou by si politička při svém odchodu představovala.

Podle průzkumu agentury Forsa, který vyšel pět dní před volbami, konzervativní koalice CDU/CSU sice mírně posílila, sociální demokraté (SPD) ale stále s 25 procenty vedou. Konzervativci jsou celostátně na 22 procentech, což je pro ně v kontextu obvyklých výsledků dost tristní číslo. Ještě hůř jsou na tom ale v Meklenbursku-Předním Pomořansku, kde má SPD v průzkumech 40 procent a CDU není na druhém místě, ale až na třetím za populistickou Alternativou pro Německo (AfD).

Právě proto Merkelová v úterý objela Rujánu a večer s Arminem Laschetem dorazila do Stralsundu. V německých médiích se přitom ještě nedávno propíralo, že se kancléřka do kampaně na podporu vlastní strany nezapojuje a stojí stranou. Od té doby vystoupila Merkelová po Laschetově boku několikrát a další dva mítinky v Mnichově a v Cáchách jsou v plánu.

Kolemjdoucí byli zvědaví na poslední mítink kancléřky

Původně měly být společné mítinky jenom dva, jenže lídrovi CDU může podpora od stále velmi oblíbené Merkelové jen prospět, sám je totiž mezi Němci nepopulární. K fanouškům Lascheta, „svého“ premiéra Severního Porýní-Vestfálska, nepatří ani Kolíňané Max a Eva. „Je to zajímavé, popřemýšlíme o tom. Jsme trochu hladoví, ale možná se sem vrátíme,“ říká trochu nerozhodně Max o tom, jestli počkají hodinu a půl na Lascheta a Merkelovou. Jistější jsou si oba manželé tím, koho budou v neděli volit: svůj hlas dají Zeleným.

CDU nevolí ani dva mladí pedagogové, kteří přijeli do Stralsundu se svými studenty na školní výlet z Berlína. Stejně jako rodina z Kolína se na mítinku křesťanských demokratů ocitli náhodou. „Zastavili jsme se tady hlavně kvůli studentům, protože oni se narodili už do doby, kdy byla Angela Merkelová kancléřkou, což je pozoruhodné. Myslím, že velmi ovlivnila jejich dětství a mládí,“ vysvětluje učitel Konrad. Dodává, že největší kroky, které Merkelová za své vlády udělala, nebyly součástí jejího programu, ale přání lidí.

„Doba, kdy byla kancléřkou, nebyla špatná, ale neřekl bych, že byla vizionářka,“ myslí si dál učitel. Jeho kolegyně Anna oceňuje stabilitu, kterou podle ní Merkelová ztělesňuje. „Ovlivnila také naše životy. Jsme třicátníci, takže už když jsme byli mladí, byla tu Merkelová,“ říká Anna. Oba doufají, že v neděli dojde k politické změně, tou ale „necharismatický Laschet, patřící ke staré generaci a těšící se na moc“, pro ně není. „Doufám, že ta změna bude dobrá, přinejmenším proto, že CDU už nebude ve vládě,“ poodkrývá své politické přesvědčení Konrad.

Vyhraje křesťanskodemokratický Potter?

Do příchodu Merkelové a Lascheta má zbývat zhruba půl hodiny, začíná pršet. Na malém pódiu před monumentálním kostelem sv. Mikuláše a gotickou budovou radnice moderátor postupně představuje kandidáty v pomořanských obvodech. Nástupcem Merkelové v č. 15 se má za CDU stát politický nováček, třiatřicetiletý daňový úředník Georg Günther. Na plakátech se stylizovanou vizáží tak trochu do Harryho Pottera slibuje, že je „překvapivě jiný“ a že bude „naslouchat a řešit“.

+1

Jeho odlišnost a mládí ale mohou být paradoxně i nevýhodou. „Nevíme, co se letos stane. V obvodu Merkelové je zajímavé, že kandidát za CDU Günther je velmi mladý, je velmi neznámý, což je pro jeho výhru v obvodu velký problém. Je tu i Alternativa pro Německo, která má v této spolkové zemi také silné pozice a touží po výhře v některém z jednomandátových obvodů,“ vysvětluje pro Seznam Zprávy politolog Wolfgang Muno z Rostocké univerzity. Celý rozhovor s ním publikujeme na Seznam Zprávách v příštích dnech. Na mládí vsadila v obvodu Merkelové také sociální demokracie. Do boje o Bundestag poslala sedmadvacetiletou Annu Kassautzkou. I s ní Seznam Zprávy hovořily a rozhovor publikují.

Příchod Merkelové na The Black Eyed Peas

Rychle se setmělo, déšť zesiluje, je vlezlá a vlhká baltská zima a kancléřka má zpoždění. V prostoru vymezeném na náměstí na ni čeká odhadem 300 lidí. Vedle nich jsou desítky novinářů, fotografů a kameramanů chránících své vybavení před vodou. Organizátoři u všech kontrolovali certifikát o vakcinaci.

Když moderátor konečně ohlásí příchod špiček CDU, přes náměstí se roznese hlasitý pískot, zvuky sirény a pokřiky jako „Zrádci“ nebo „Odejděte“. Odpůrce Merkelové a Lascheta zkouší organizátoři přehlušit písničkou I Gotta Feeling od americké skupiny The Black Eyed Peas. Za jejího rytmu a také už velmi vydatného lijáku pak Merkelová s Laschetem konečně nastupují na malé zastřešené pódium. Doprovází je i potlesk prokřehlého obecenstva.

+7

Ani jeden z řečníků se nezdá být bučením a pokřiky odpůrců vyvedený z míry. Merkelová, oblečená ve žlutém saku, se ujímá slova před Laschetem. Zažertuje, že má radost, že kandidátovi CDU na kancléře mohla ukázat Stralsund, ale že se sem má jako kancléř vrátit za denního světla a lepšího počasí.

Ve zhruba desetiminutovém projevu mluví Merkelová ze své pozice kancléřky-poslankyně. Zmiňuje nebezpečí, které podle ní znamená potenciální koalice sociálních demokratů, Zelených a postkomunistické Die Linke, a vyjmenovává všechny různé daně, jež by se v takovém případě zvedaly. „Německo musí držet krok s těmi nejlepšími na světě,“ dodává kancléřka s tím, že ekonomice je potřeba po pandemické krizi pomoci. Výrazně také podpořila Lascheta, kterému přenechala řečnický pult během skandování „Děkujeme“.

Téma číslo jedna: změny klimatu

Počasí přizpůsobil svou řeč i Laschet, jenž obvykle mluví mnohem delší dobu než úterních 10 minut. Skupině demonstrantů, mezi kterými byli popírači pandemie covidu-19, vzkázal, aby se zašli podívat do nemocnic na jednotky intenzivní péče. Mluvil také o potřebě očkování a zmínil i tragickou událost ze soboty, kdy prodavače na pumpě v Idar-Obersteinu zastřelil muž kvůli tomu, že ho upozornil na povinnost nošení roušky. Mluvil také o daních a klimatické neutralitě – Německo se má stát klimaticky neutrální průmyslovou zemí. Limity oxidu uhličitého ale nemají být přísné, jinak by se prý mohla celá průmyslová odvětví přesunout do Číny.

Právě klimatická politika je podle rostockého politologa Wolfganga Muna nejdůležitějším tématem letošních voleb. „Na celostátní úrovni je nejdůležitější klima a environmentální politika. Na úrovni spolkových zemí je to pak víc o ekonomice, pracovních místech a vzdělávání, což spadá do kompetencí zemských vlád. Na celostátní úrovni je to po klimatu mnohem méně výrazněji minimální mzda, mobilita lidí a doprava a energetika. Dvě poslední témata se ale automaticky dotýkají i životního prostředí a klimatických změn,“ vysvětlil Muno.

Armin Laschet na konci svého úterního projevu směřoval slova chvály na Merkelovou. „Jejích šestnáct let bylo úžasný úspěch,“ řekl a dodal, že i když měla tolik povinností, vždy se starala o svůj volební obvod. S ním se Merkelová rozloučila už na začátku září. Asi před 150 hosty v kostele sv. Mikuláše si posteskla, že jí její exekutivní funkce zabíraly čas při práci pro místní obyvatele. Na starobylý Stralsund ale několikrát přitáhla světovou pozornost, když sem za ní přijel americký prezident George W. Bush nebo francouzský prezident François Hollande.

Mítink končí, je čas jít se osušit. Při prodírání se mezi lidmi ještě dostávám od jednoho z protestujících rádoby surovou bankovku v hodnotě 50 milionů „koron“ s podobiznami Billa Gatese, německých politiků a virologa Christiana Drostena. „Kup si za to novou roušku,“ říká mi a ukazuje na můj respirátor. Na černé bundě má nášivku v podobě žluté Davidovy hvězdy. Místo mrazivého nápisu „Jude“ tam má nápis „Volnomyšlenkář“.

Reklama

Doporučované