Hlavní obsah

Na pouť do Mekky se letos vydá maximálně 60 000 lidí. Nikdo ze zahraničí

Foto: ČTK

Letošní červencové pouti hadždž se bude moci zúčastnit maximálně 60 000 plně očkovaných obyvatel Saúdské Arábie.

Reklama

Letošní poutě do Mekky se nebudou moci zúčastnit žádní muslimové ze zahraničí. Saúdskoarabská náboženská rada rozhodla, že ochrana obyvatelstva je přednější.

Článek

Každý rok se za běžných okolností do Mekky v Saúdské Arábii vydá více než milion poutníků. Letošní červencové pouti hadždž se bude moci zúčastnit maximálně 60 000 plně očkovaných obyvatel Saúdské Arábie, oznámili v sobotu organizátoři podle agentury Reuters.

Je to již druhý rok po sobě, kdy je akce v Mekce ovlivněna obavami z onemocnění covid-19, a to i přesto, že Saúdská Arábie je nyní jednou z nejlépe proočkovaných zemí na světě. Loňské pouti, jež je jedním z pěti pilířů islámu, se kvůli koronaviru mohlo zúčastnit jen 10 000 lidí, kteří v zemi žijí. Ještě v roce 2019 se na pouť vydalo 2,5 milionu věřících.

Saúdské úřady naznačily již minulý měsíc, že se rituál letos nevrátí k normálu. Fahad Nazer, mluvčí saúdského velvyslanectví ve Washingtonu, na Twitteru uvedl, že budou zavedena „preventivní a bezpečnostní opatření, která zajistí zdraví a bezpečnost poutníků“.

Toto rozhodnutí bude zklamáním pro mnoho muslimů, kteří často šetří a čekají na pouť celé roky. Získat místo může být obtížné, protože poptávka je mimořádně vysoká a Saúdská Arábie každoročně omezuje počet poutníků, kteří se mohou z každé země zúčastnit.

Podle databáze New York Times zaznamenala Saúdská Arábie se 34 miliony obyvatel 7537 úmrtí na koronavirus, nakazilo se 463 000 lidí. Země nedávno znovu otevřela mezinárodní leteckou dopravu, ale zároveň uvedla, že od srpna bude pro vstup do většiny budov a veřejné dopravy vyžadováno očkování. Úřady podle agentury AFP uvádějí, že zatím podaly 15 milionů očkovacích dávek.

Co je to hadždž?

Hadždž je pěti až šestidenní muslimská náboženská pouť do Mekky. Koná se každoročně v posledním měsíci islámského lunárního kalendáře. Poutníci vykonávají řadu rituálů a obřadů na místech v okolí Mekky. Je to jeden z pěti pilířů islámu. Muslimská víra vyžaduje, aby věřící hadždž alespoň jednou za život vykonali, pokud jsou toho schopni.

Saúdskoarabská rada islámských učenců uvedla, že cílem omezení návštěvnosti je ochrana lidí a označila toto rozhodnutí za „dobré a zodpovědné“ i v souladu s právem šaría. „Odborníci rozhodli, že shromáždění jsou považována za hlavní příčinu přenosu koronaviru a že omezení těchto shromáždění je nejlepším řešením,“ uvedla rada podle státní saúdské tiskové agentury.

„Toto rozhodnutí bylo přijato, aby byla zaručena bezpečnost hadždže uprostřed koronavirové nejistoty. I přes dostupnost vakcíny panuje ohledně viru nejistota a některé země stále zaznamenávají vysoký počet případů. Dalším problémem jsou různé varianty viru, proto bylo rozhodnuto omezit hadždž,“ řekl ministr zdravotnictví království Tawfiq Al-Rabiah během televizní tiskové konference.

Úřady mohly v roce 2020 díky drastickému omezení počtu poutníků a zdravotnickým opatřením oznámit, že se během velké pouti nikdo koronavirem nenakazil. Zemi ale loni rituál nic nepřinesl, obvykle jí přitom každoročně vynáší miliardy dolarů.

Reklama

Doporučované