Hlavní obsah

Na pražské burze se dařilo bankám, ztrácely akcie Avastu

Komentář analytika Petra Bártka.Video: Anita Baselová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Pražská burza posílila. Index PX stoupl o 0,12 procenta na 1 061,63 bodu. K růstu pomohly burze hlavně zdražující emise Komerční banky, Monety Money Bank a bankovní skupiny Erste.

Článek

Akcie bank patřily jako obvykle k emisím s největšími objemy obchodů a zároveň si všechny tři bankovní emise polepšily. Akcie Erste zaznamenaly nejvýraznější růst ze všech hlavních emisí pražské burzy, když posílily o 2,51 procenta na 815,40 koruny.

Akcie Monety zdražily o 0,26 procenta na 78,20 koruny a akcie Komerční banky o 0,10 procenta na 955 korun.

Největší propad zasáhl akcie softwarové firmy Avast, a to o 3,28 procenta na 88,50 koruny. A to přesto, že firma zvýšila tržby o 8,3 procenta na 811,5 milionu dolarů (v přepočtu asi 18,5 miliardy korun). Investory tak spíše zneklidnilo souběžné oznámení střídání na postu generálního ředitele, kde od poloviny roku Vincenta Stecklera nahradí Ondřej Vlček.

„Vzhledem k tomu, že novým ředitelem je dlouholetý spolupracovník toho stávajícího, tak si myslím, že pokles je spíše dočasnou záležitostí,“ myslí si analytik České spořitelny Petr Bártek. Zároveň připomněl, že od květnového vstupu na burzu Avast připsal okolo třiceti procent.

Celý komentář Petra Bártka najdete ve videu v úvodu článku.

Česká měna ve středu posílila k oběma hlavním světovým měnám. Koruna zpevnila oproti předchozímu závěru vůči euru o dva haléře na 25,65 koruny za euro a vůči dolaru o osm haléřů na 22,68 koruny za dolar.

Reklama

Doporučované