Hlavní obsah

Unikáty na Hradě: Trhavina nachystaná na Heydricha či letadlo, které havarovalo při vítání TGM

Výstava ke 100 letům Československa v Jízdárně na Pražském hradě.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Na Pražském hradě začíná výstava Doteky státnosti z cyklu Založeno 1918.

Článek

Slavnostní vernisáží začala ve středu výstava Doteky státnosti, pořádá ji Vojenský historický ústav Praha společně s dalšími partnery v rámci výstavního projektu Založeno 1918.

Jde o tři výstavy speciálně věnované 100. výročí založení Československa.

Na jedno místo, do Jízdárny Pražského hradu, se svezlo zhruba 1000 zcela unikátních předmětů. Namátkou například skafandr jediného československého kosmonauta Vladimíra Remka. V sekci věnované státním vlajkám právě doplňuje české předměty, které byly na Měsíci.

Návštěvníci si budou moci prohlédnout sako, jež měl Jan Kubiš na sobě během atentátu na Reinharda Heydricha, a trhaviny, které měl připravené.

„Nechtěli jsme suchopárné pojetí: tady je český lev, hymna a vlajka. Tak jsme z řady institucí vybrali předměty, které jsou nositeli zajímavého příběhu,“ popsal Michal Burián, kurátor výstavy, jakým způsobem chtěli její organizátoři dějiny oživit.

Největším exponátem je první v Československu postavené letadlo, které havarovalo už v roce 1920, během vítání Tomáše Garrigua Masaryka. Přehlédnout nepůjde ani jeden z původních dochovaných hraničních sloupů Československa. Zbyly už jen tři exempláře.

Návštěvníci si budou moci prohlédnout i originály všech ústav.

Jednotlivé exponáty dokládají na konkrétním příběhu výjimečné okamžiky českých novodobých dějin. Akce v Jízdárně Pražského hradu potrvá do 31. října.

Reklama

Doporučované