Hlavní obsah

Na pražském Jižním Městě je parkourový park vyrobený 3D tiskem

Foto: Stavení spořitelna České spořitelny, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Ve volnočasovém areálu vedle základní a střední školy Kupeckého v pražských Hájích ode dneška funguje hřiště na parkour vytvořené s pomocí technologie 3D tisku.

Článek

Všech 14 prvků hřiště vyrobila na rámové tiskárně firma 3Deposition, kterou založili odborníci z Fakulty strojního inženýrství VUT.

Podle parkouristy Tomáše Zonygy, který je patronem projektu, nemá díky technologii 3D tisku hřiště ostré hrany a jeho bezpečnost je na vysoké úrovni. Proti jiným hřištím navíc podle něj tisk umožnil navrhnout a vyrobit originální a inovativní prvky. Podle parkouristy Daniela Samka, který hřiště navrhl, odkazuje jeho nejvyšší prvek na historii sportu, protože podobnou stěnu používali jeho zakladatelé na konci minulého století v Paříži.

Technologie vyvinutá odborníky z VUT funguje tak, že tiskárna nanáší 50 milimetrů široké vrstvy speciální betonové směsi rychlostí 155 milimetrů za vteřinu. Umí vytisknout až třímetrové objekty. Je možné ji rozebrat, odvézt na jiné místo a znovu sestavit.

Vytištěné prvky byly vylity betonovým recyklátem rebetong, který místo přírodního kameniva obsahuje recyklovanou cihelnou drť a využívá tedy stavební odpad, který v Česku ve velkých objemech končí na skládkách. Jednotlivé prvky jsou propojeny ocelovými trubkami, pro větší pevnost jsou vyztuženy tvarovaným ocelovým armováním.

Stavební spořitelna České spořitelny, která je jedním ze zakládajících členů Asociace inovačních technologií a 3D tisku ve stavebnictví, dříve podpořila první 3D tištěný dům v Česku nazvaný Prvok. Podle předsedy představenstva spořitelny Libora Vošického je stavebnictví v Česku v některých činnostech pozadu. Inovace, včetně robotizace a automatizace, by mohly některé procesy zlevnit a zrychlit. „Změny ve stavebnictví mohou vést nejen ke zrychlení stavby, ale k větší dostupnosti a zlepšení životního prostředí,“ řekl dnes. Dodal, že spořitelna plánuje další podobné projekty.

Parkour je původně francouzská nesoutěžní sportovní disciplína, založená na překonávání překážek. Parkouristi tak například přeskakují zdi, zábradlí a jiné městské prvky, a to i s pomocí akrobacie. V Praze již dříve vnikla hřiště sloužící k tréninku této disciplíny, například na Výstavišti nebo v Modřanech.

Reklama

Související témata:

Doporučované