Hlavní obsah

Na pražském Karlově náměstí začíná oprava silnic a chodníků

Foto: Getty Images

Praha

Reklama

Na pražském Karlově náměstí dnes začínají opravy silnic a chodníků, a to konkrétně na křižovatce náměstí s Resslovou ulicí. Práce mají trvat do konce srpna. Průjezd pro auta bude zachován, ale s omezením.

Článek

Jedná se o první z plánovaných oprav cest po obvodu náměstí, které budou pokračovat i v dalším roce. Poté mají přijít na řadu úpravy parku na náměstí.

Práce budou zahrnovat výměnu povrchů, vytvoření bezbariérových přechodů pro chodce a vysazení nových stromů. Křižovatka s Resslovou ulicí nebude pro auta úplně uzavřena, ale průjezd bude sveden do méně pruhů. Je také možné, že po nezbytnou dobu nebudou moci řidiči vjet do vybraných ulic. Řidiči proto mohou využít objízdnou trasu ulicemi Odborů a Myslíkova na Masarykovo nábřeží.

Další opravy silnic a chodníků po obvodu náměstí by měly následovat v příštím roce. Město zároveň delší dobu připravuje úpravy parku. Podle vybraného návrhu v něm budou upraveny trasy cest, aby umožnily jednoduší průchod, zejména od vstupů do metra k nemocnici či poliklinice. Cesty nebudou asfaltové jako dosud, ale dlážděné. Trávníky budou zachovány a v prostřední části by mohly být květinové záhony. V jižní části pak má vzniknout kavárna a dětské hřiště.

Karlovo náměstí, dříve zvané Dobytčí trh, je s rozlohou 80.550 metrů čtverečních největším náměstím v Česku a jedním z největších v Evropě. Na délku měří 510 metrů a na šířku 130 metrů. Ve středu náměstí stála od roku 1300 kruhová kaple Božího těla, ve které byly vystavovány říšské korunovační klenoty, ale roku 1791 byla zbořena.

Reklama

Související témata:

Doporučované