Hlavní obsah

Na pražskou burzu vstoupil developer slibující vysokou dividendu a výrobce civilních dronů

Na burzu Start vstoupili dvě nové firmy.Video: Aleš Černý, Seznam Zprávy

 

Reklama

Trh Start Burzy cenných papírů Praha má za sebou dva úspěšné primární úpisy. Akcie investorům prodaly UDI CEE a Primoco UAV.

Článek

Počet firem na novém trhu Start se v úterý zdvojnásobil. K Prabosu a Fillamentu se přidali dva nováčci. Tím prvním je developerská firma UDI CEE, která prodala akcie odpovídající 37 procentům svého základního kapitálu celkem za 258 milionů korun.

Na burzu jde konkrétně takzvaná SPV (tedy dceřiná společnost zřízená za účelem konkrétního projektu), ve které jsou uloženy dva projekty. Tím prvním je sklad v Ostředku na D1 a druhým potom bytový a obchodní projekt v srbském Bělehradě.

Developer tak vydává akcie k tomu, aby financoval stavbu, k čemuž se zpravidla využívá spíše emise dluhopisů nebo úvěr od banky. „Je to tak trochu zkouška. Do budoucna to vidíme jako další alternativu třeba k obligacím, které čekají legislativní úpravy,“ vysvětluje finanční ředitel UDI Group Libor Táborský.

Obligaci či dluhopis také připomíná emise akcií tím, že hlavním lákadlem je po dvou a čtvrt roce od investice jednorázová dividenda ve výši 27 procent.

Realitní development je obecně velmi rizikovým podnikáním, což se přenáší i na kapitálový trh. Že by ale UDI skončilo stejně jako jeho developerští předchůdci Orco a EMC, tedy těžkým krachem pro investory, se finanční ředitel Táborský nebojí. „My akciemi naší společnosti neručíme bankám,“ vysvětluje rozdíl.

Druhým nováčkem pražské burzy je Primoco UAV, tedy výrobce bezpilotních letounů pro civilní využití. O vstup na burzu se firma pokusila už podruhé, tentokrát úspěšně. Získaných 63 milionů korun hodlá spolumajitel a ředitel Ladislav Semetkovský použít na stavbu nové výrobní linky.

Firmě, která prodává výhradně do zahraničí, se vstup na kapitálový trh hodí i z jiného důvodu. „Je to kvůli image, protože prodáváme velkým nadnárodním společnostem nebo vládám,“ dodává Semetkovský.

Primoco vyrobilo zatím padesát kusů svého dronu používaného například v energetice či zemědělství. Odběratele našel v Africe či Malajsii. Těsně před podpisem je podle Semetkovského velká dodávka na Blízký východ.

Reklama

Doporučované