Hlavní obsah

Na pražských Vinohradech má vzniknout lávka přes Bělehradskou

Foto: Seznam Zprávy

.

Reklama

Ulice Wenzigova a U Zvonařky na pražských Vinohradech by v budoucnu měla spojit lávka pro pěší a cyklisty vedoucí nad Bělehradskou ulicí. Informoval o tom mluvčí pražského magistrátu Vít Hofman.

Článek

Bělehradskou nyní s oběma ulicemi propojují schodiště, která budou zachována. Lávka bude dlouhá 45 a široká čtyři metry a vyjít má na 30 milionů korun bez DPH. Stavba by mohla začít ve druhé polovině příštího roku a trvat má zhruba rok.

„Lávka nad ulicí Bělehradská spojující ulice Wenzigova a U Zvonařky chodcům a cyklistům doplní přímou vazbu mimo rušné komunikace z Nového Města přes Vinohrady až na Prahu 4 po Nuselském mostě,“ uvedl náměstek primátora pro dopravu Adam Scheinherr. Dodal, že lávka je navržena tak, aby esteticky zapadla ke stávajícím schodištím a doplňovala je.

„O novou lávku pro pěší a cyklisty usiluje městská části Praha 2 již několik volebních období. Tato lávka zásadním způsobem zlepší propojení Nového Města a Vinohrad a naváže na světelnou křižovatku Wenzigova a Legerova,“ uvedl místostarosta Prahy 2 Jan Korseska. Dodal, že vybudováním lávky se otevře prostor pro nový cyklokoridor směřující z Vinohrad k Vltavě či do Nuslí.

Dvojice oblouků podpírajících lávku bude z betonu s povrchovou úpravou připomínající lesklý mramor. Město již má projekt lávky, nyní získává stanoviska nutná pro požádání o územní rozhodnutí, například od památkářů. Následovat bude proces povolení stavby a poté soutěž na stavební firmu.

Celková cena má zahrnovat i opravu schodišť. Město podle Hofmana podobu vybrala z desítky návrhů, které posuzoval i Národní památkový ústav. Pro stavbu podle mluvčího není nutné měnit územní plán, protože s přemostěním se v něm počítá.

Město loni skoro po třech letech otevřelo lávku přes Vltavu v Troji, která nahradila konstrukci zřícenou v prosinci roku 2017. Letos chce vedení magistrátu zahájit také stavbu další lávky propojující Holešovice a Karlín přes ostrov Štvanice. Město podle Scheinherra také dokončuje dokumentaci pro žádost o územní rozhodnutí pro stavbu Dvoreckého mostu spojujícího Prahu 4 a 5.

Reklama

Doporučované