Hlavní obsah

Na přehradě v Jablonci je na 40 plovoucích ostrovů k čištění vody

Ilustrační foto.

Reklama

Na druhé ze tří nádrží přehrady v Jablonci nad Nisou je nově na 40 plovoucích ostrovů k čištění vody. Jde o další opatření proti sinicím na kaskádě mšenské přehrady.

Článek

Travnaté ostrůvky instalovala na hladinu nádrže liberecká společnost Photon Water Technology (PWT), se kterou jablonecký magistrát spolupracuje v boji proti sinicím od roku 2019. Podle ředitele firmy Petra Kvapila jsou plovoucí ostrovy kořenovými čistírnami vody, které mají více funkcí. „Jednak ostrovy svým kořenovým systémem z vody odčerpávají živiny a vodní sloupec mírně zastiňují, čímž zužují prostor pro rozvoj sinic a řas,“ uvedl. Zároveň podle něj kořeny vegetačních ostrovů poskytují úkryt a podmínky pro rozvoj zooplanktonu a dalších organismů konkurujících sinicím a řasám s pozitivním dopadem na celkovou biodiverzitu vodní plochy. Zelené ostrovy jsou rozmístěné blízko hráze mezi první a druhou nádrží. „Uspořádané jsou do šachovnice, aby pokryly co největší vodní plochu. Čtyři desítky ostrůvků tak pokryjí cca 600 metrů čtverečních,“ dodal Kvapil.

Jablonecká přehrada o rozloze 27 hektarů je oblíbeným místem ke koupání nejen pro obyvatele Jablonce, ale sjíždějí se tam lidé ze širokého okolí. V parných dnech k ní míří denně až 5000 lidí. Do boje se sinicemi se město pustilo po roce 2018, kdy kvůli jejich přemnožení na konci srpna dočasně platil zákaz koupání. Letos jde o třetí prvek z opatření proti sinicím na kaskádě mšenské přehrady. „Tím prvním bylo odkanalizování okolí všech tří přehrad, druhým opatřením jsou plovoucí pontony s ultrazvukovou technologií na ploše první přehrady,“ uvedl náměstek jabloneckého primátora pro rozvoj města Petr Roubíček.

Umístění ostrůvků muselo schválit Povodí Labe. „S Povodím Labe jsme uzavřeli smlouvu zatím na pět let, kdy za každý rok zaplatíme roční pronájem vodní plochy pokryté vegetačními ostrovy ve výši 14.000 korun,“ řekl Roubíček. Letos za celý souhrn opatření k likvidaci sinic ve vodní nádrži město zaplatilo 820.000 korun bez daně. „Kromě plovoucích ostrovů šlo také o instalaci ultrazvukového zařízení včetně monitoringu jeho účinnosti a laboratorních zkoušek na srážení fosforu i doprovodný monitoring ve všech nádržích přehrady,“ dodala Fričová.

Reklama

Související témata:

Doporučované