Hlavní obsah

Na prezidenta mi zakázala kandidovat moje žena. Už podruhé, říká šéf Ústavního soudu Rychetský

Rozhovor s předsedou Ústavního soudu Pavlem Rychetským.

 

Reklama

Pavel Rychetský odmítá kandidovat na hlavu státu. Kromě toho, že by nechtěl být závislý na sponzorech své kampaně, protože ti pak prý očekávají protislužby, mu kandidovat zakázala i manželka. Podobnou situaci zažíval už téměř před dvaceti lety, kdy přes odpor své ženy vstoupil do vlády.

Článek

V rozhovoru pro Seznam mluví o tom, že by se kvůli uprchlíkům měla změnit ústava. V ústavním zákonu o bezpečnosti státu podle Rychetského chybí jasné sdělení, která lidská práva by se v případě krize měla dočasně omezit. Přitom zmiňuje svobodu pohybu, ale také připouští, že migrace by mohla zasáhnout i otázku, na kterou jsou Češi extrémně citliví – totiž svobodu projevu. „V té nejdrastičtější verzi, kterou i některé západní demokracie pro situaci války připouštějí, je i zavedení předběžné cenzury,“ dodává předseda Ústavního soudu.

Rychetský se v rozhovoru zmiňuje také o roli prezidenta Miloše Zemana v migrační krizi: „Nemyslím si, že by svým působením v této oblasti - kromě toho šíření zbytečného strachu a napětí ve společnosti - mohl nějakým způsobem výrazně ovlivnit další vývoj.“

Pusťte si rozhovor s Pavlem Rychetským nahoře ve videu.

Reklama

Doporučované