Hlavní obsah

Na Příbramsku někdo zřejmě otrávil 16 zvířat včetně orla mořského

Foto: https://tydenikpolicie.cz/

Policejní psi se i přes přísný výcvik ke svým paním i pánům rádi tulí.

Reklama

Včera jsme informovali o případu zjevně otráveného orla mořského, nalezeného u Sedlice nedaleko Rožmitálu pod Třemšínem. Jenže těch uhynulých, patrně také otrávených zvířat našli policisté celkem 16.

Článek

Přivolaná policie v sobotu nasadila psovodku České společnosti ornitologické (ČSO) původně k nálezu mrtvého orla mořského s typickými příznaky otravy. Zvíře, objevené na území chráněné krajinné oblasti Brdy, mělo křečovitě roztažená křídla a zaťaté pařáty. Psovodka se speciálně cvičeným retrívrem prohledala plochu o velikosti 1400 krát 700 metrů a nachodila téměř 20 kilometrů. Mrtvých zvířat bylo nakonec tolik, že se hledání protáhlo do noci.

„Jedná se o největší nález, který jsme zaznamenali na jedné lokalitě,“ uvedla psovodka Klára Hlubocká, která se vyhledávání otrávených návnad a jejich obětí věnuje v ČSO od roku 2017. Vedle šesti dravců (orel mořský, dva jestřábi a tři káně lesní) šlo o osm krkavců velkých, jednu straku obecnou; kromě nich byly nalezeny ještě zbytky dvou krkavců velkých a jedné káně lesní.

Zda se jednalo o otravu nervovým jedem karbofuranem, který pytláci k likvidaci dravců používají nejčastěji, určí pitva. Poloha, v jakých byla zvířata nalezena, a také nalezené kousky návnad ukazují na otravu. Karbofuran je vysoce toxický nervový jed, který způsobuje ochrnutí dýchacího svalstva a smrt udušením. V celé EU je od roku 2008 zakázaný.

„U ptáků se otrava karbofuranem projeví rychle – po několika minutách dostane pták velké křeče a za plného vědomí umírá na udušení. Proto je také možné usuzovat na otravu již při prvotním ohledání zvířete, na kterém je vidět, že před smrtí trpělo,“ uvedl ředitel ČSO Zdeněk Vermouzek. ČSO loni zaznamenala 51 nelegálně zabitých ptáků, většinou šlo o otravy. Od roku 2017, kdy existuje terénní psí jednotka, organizace zdokumentovala a předala policii 78 případů, jejichž obětí se stalo více než 200 ptáků. Letos policie šetří už čtyři případy.

Otázkou je, jak se pachatel k předpokládanému karbofuranu dostal. Ten se prodával pod obchodním názvem Furadan a používal se v zemědělství k plošnému hubení škůdců. Vysoce toxická látka je sice od roku 2008 v Evropské unii zakázaná (není dovoleno ji nejen používat a prodávat, ale ani skladovat), ale mezi lidmi je podle všeho množství zásob. Odpověď je tedy nabíledni.

Reklama

Doporučované