Hlavní obsah

Na prohlídku památek s mobilem v ruce? Proč ne, rozšířená realita nabídne víc než živý průvodce

Barokní perlu Kuks si nově mohou turisté užít v rozšířené realitě. Aplikace v mobilu je provede historií a ukáže jim i detaily, které nemají šanci spatřit.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Podívat se na minulost prostředky budoucnosti. To je heslo nové aplikace, která nabídne rozšířenou realitu historických památek v Královéhradeckém kraji. Region je první v Česku, který podobnou interaktivní prohlídku nabízí. Pilotním projektem je barokní hospital Kuks.

Článek

Zatraktivnit historické památky pro mladé lidi, kteří neudělají krok bez chytrého mobilního telefonu, chce Královéhradecký kraj za pomoci aplikace Visit.More, kterou ve čtvrtek představil v barokním hospitalu Kuks na Trutnovsku. Kraj se tak stal prvním regionem v Česku, který bude na svých památkách zavádět takzvanou rozšířenou realitu. Za projekt zaplatil 1,2 milionu korun.

„Ta umožňuje dát vrstvu digitální informace na stávající věci. To znamená, že se přes mobil nebo tablet podíváme třeba na tento dům a uvidíme ho pozměněný v rozšířené realitě,“ namíří ředitel vývojářské firmy More.is.More Jiří Forejt na objekt restaurace v Kuksu, která se přes fotoaparát jeho tabletu ihned přemění do vzhledu, který měla v roce 1724, což byla doba, kdy Kuks zažíval největší rozkvět pod Františkem Antonínem Šporkem.

Aplikace turistu provede po celém Kuksu, což byl rovněž jeden z důvodů, proč ji kraj nechal vybudovat. Na Kuks po nákladné rekonstrukci nyní sice zavítá kolem 100 tisíc turistů ročně, většina z nich se však vydá z parkoviště rovnou k budově hospitalu, ten si prohlédne a míří zase zpět. Aplikace je má donutit, aby si prošli areál celý.

„Chceme, aby tady strávili víc času. Všichni znají hospital, ale nikdo už neví a netuší, že třeba na protějším břehu byl zámek. Turisté nezavítají do městečka, to jen proběhnou a míří rovnou na hospital,“ říká hejtman Jiří Štěpán (ČSSD), který je jakýmsi patronem aplikace. Kraj si od aplikace zároveň slibuje, že pro část návštěvníků nahradí průvodce a tištěné brožury. A to nejen Čechům. Aplikace je kromě češtiny dostupná v polštině, němčině a angličtině. Po celém areálu Kuksu na možnost jejího stažení upozorňují i cedule.

Vývojáři aplikace se chtěli vyhnout tomu, aby skončila tak jako tisíce dalších turistických aplikací, které byly populární zhruba před pěti lety, avšak upadly v zapomnění, protože neměly přílišného využití. „Chtěli jsme něco, co dá lidem důvod si ji stáhnout a využít. A hlavně přijet. Doma si proto stáhnete jen její část. Abyste ji mohli plně využít, musíte na Kuks přijet,“ říká Forejt.

Pro využívání rozšířené reality totiž návštěvník potřebuje číselné heslo, které po něm aplikace vyžaduje. To získá v tamním infocentru.

Některé vychytávky si pak může přivézt i domů, a to například sochy Ctností a Neřestí od sochaře Matyáše Bernarda Brauna, které jsou symbolem hospitalu na Kuksu. Díky aplikaci má uživatel možnost si je zobrazit kdekoliv, třeba doma v obýváku. Proč by si ale měl prohlížet sochy na displeji, když je může vidět přímo v areálu na Kuksu? „Tam je ale neuvidí seshora nebo zezadu, což mu detailní 3D model umožní,“ vysvětluje Forejt.

Celá aplikace vznikala především detailním naskenováním celého areálu, budov a soch, tyto detaily se pak převedly do aplikace. A s tím, jak budou výrobci telefonů a tabletů vymýšlet dokonalejší přístroje, poroste i dokonalost zobrazování. „Jsme připraveni na plnou funkcionalitu, ale bude záležet na tom, co nám výrobci dodají,“ říká Forejt, podle nějž bude možné do budoucna rozšířenou realitu prohlížet třeba i na speciálních brýlích, stanou-li se běžně dostupným zařízením.

Naskenování objektu do 3D s sebou nese také uchování pro budoucnost památky pro případ jejího poničení přírodní či jinou katastrofou. „Podobná data by nyní potřebovali například pro obnovu chrámu Notre-Dame v Paříži. Hospital je naskenovaný a zálohovaný na milimetry,“ říká ředitel vývojářské společnosti.

Dalšími rozšířenými realitami, které kraj ještě letos turistům nabídne, budou archeopark ve Všestarech u Hradce Králové a také Braunův betlém nedaleko Kuksu, u nějž skenování posloužilo rovněž pro zachování současného stavu pískovcové památky, která velice trpí povětrnostními vlivy a na některých místech se již rozpadá a čeká na revitalizaci. Do budoucna by kraj rád nechal naskenovat například i turisty opomíjený klášter v Broumově či zříceninu hradu Potštejn.

Reklama

Doporučované