Hlavní obsah
Online

Při protestech proti Andreji Babišovi napadl agresor několik demonstrantů

Muž, který podle svědka události nejdříve nadával anglicky a později začal mluvit česky, napadl několik demonstrantů.Video: Záběry z místa incidentu

 

Reklama

aktualizováno •

Z Pražského hradu zamířili demonstranti na Staroměstské náměstí, kde protesty skončily. Policie potvrdila, že jeden z účastníků byl fyzicky napaden. Konflikt nyní řeší. Agresor měl na demonstranty česky pokřikovat, že jsou ovce, i přestože původně jim nadával v angličtině. Podle svědka potyčky ho policie na místě zadržela.

Článek

Zhruba tisíc lidí vyrazilo v pátek po 18:00 od Pražského hradu na Staroměstské náměstí, kde se od 20:00 uskutečnila protivládní demonstrace. Počet účastníků protestu se postupně rozrostl na několik tisíc. Měli transparenty, vlajky České republiky a Evropské unie a skandovali například „demisi“, „chceme slušnou vládu“ či „seniora na Krym“.

Menšinová vláda hnutí ANO a ČSSD ustála v pátek ve Sněmovně pokus opozice o vyslovení nedůvěry.

Při demonstraci proti Andreji Babišovi proběhl i fyzický konflikt. Podle informací Seznamu byl jeden z účastníků napaden. Policie potvrdila, že konflikt zaznamenala a nyní ho řeší. Celou záležitost ale odmítla komentovat.

Svědek incidentu situaci popsal Seznamu.Video: Seznam Zprávy

Podle svědka, který mluvil se Seznamem, ale nepřeje si být jmenován, policie agresora zadržela. „Železnou ulicí procházela část demonstrantů. Jeden z nich se choval jako šílenec. Anglicky křičel na lidi okolo. Po chvíli se ukázalo, že jde o Čecha. Ukazoval na ně prostředníček a podobně. Když se lidé ohradili, začal být agresivní. Nejdřív napadl jednoho člověka, pak atakoval ženu, co stála vedle. Lidé ho vytlačili. Ten muž následně praštil hlavou jednoho pána, který tam byl se synem,“ uvedl svědek. „Choval se divně, ale pod vlivem nevypadal,“ odpověděl na dotaz Seznamu, jestli nebyl pod vlivem.

Na demonstranty měl agresor křičet, že jsou ovce. Svědek uvedl, že se muž snažil utéct, ale policie ho zadržela.

Záznam demonstrace: Lidé protestovali proti Andreji Babišovi na Staroměstském náměstí.Video: Jaroslav Gavenda, Seznam Zprávy

Jak probíhala demonstrace

Odpůrci premiéra Andreje Babiše (ANO) se nejprve shromáždili na Hradčanském náměstí, jejich zástup sahal až do Nerudovy ulice. U Hradu nejprve hrála reprodukovaná muzika, zazněla například Modlitba pro Martu. Poté lidé vyrazili na pochod Prahou. Postupovali přes Malostranské náměstí, Karlův most, Smetanovo nábřeží, Národní třídu až na Staroměstské náměstí.

Pochod vedl z Pražského hradu na Staroměstské náměstí.

Na akci dohlíželi policisté a antikonfliktní tým. Během pochodu do centra byla na chvíli omezena doprava například na Smetanově nábřeží a Národní třídě. Demonstraci na Staroměstském náměstí zakončila státní hymna v podání operní pěvkyně Dagmar Peckové.

Akci „Pochod za důvěryhodnou vládu” pořádalo sdružení Milion chvilek pro demokracii. Spolek vznikl loni pro sněmovních volbách. Premiéra Babiše vyzval k tomu, aby plnil předvolební sliby občanům, zejména to, že bude podporovat a rozvíjet demokracii v ČR.

Protože podle spolku své sliby nemyslel vážně, přišli jeho členové loni v únoru s kampaní Milion chvilek pro demokracii. Za sto dní chtěli získat milion podpisů od lidí, kteří si myslí, že má Babiš odstoupit z čela vlády. Předseda pořádajícího spolku Mikuláš Minář v pátek uvedl, že petici zatím podepsalo 321 000 lidí.

Takhle to vypadalo, když šli demonstranti Národní třídou.Video: Jaroslav Gavenda, Seznam Zprávy

Dění v Poslanecké sněmovně jsme sledovali online:

  • Demonstrace začaly na Pražském hradě

    Demonstrace začala na Pražském hradě.Video: Redakce Seznam, Seznam Zprávy

  • Demonstranti už se scházejí

Reklama

Hlavní zprávy