Hlavní obsah

Na první stupeň se vrátí nejvíc žáků v Liberci, nejméně v Českých Budějovicích

Foto: Anna Vavríková / MAFRA / Profimedia

Školy se připravují na pondělní nástup žáků na první stupeň.

Reklama

V pondělí 25. května se do lavic usadí asi polovina žáků od první do páté třídy. Řada škol ale nebude otevírat odpolední družinu, protože nemá dost učitelů.

Článek

Některé děti se už nemohou dočkat, jiným ministr školství Robert Plaga (ANO) takovou radost neudělal. Ať tak či tak, v pondělí se z rozhodnutí MŠMT budou smět do škol vrátit žáci prvního stupně. Seznam Zprávy se ptaly krajských měst, kolik dětí se v lavicích příští týden objeví. Z odpovědí vychází, že to bude průměrně zhruba polovina. Velké rozdíly jsou ale jak mezi městy, tak v případě jednotlivých škol.

Nejvíce dětí očekávají z krajských měst v lavicích v Liberci. Ze zhruba 5200 žáků se v pondělí ráno sejde před školou 3200, tedy 61 procent dětí.

„Podle manuálu MŠMT neotevře pouze ZŠ Orlí, neboť je doporučeno školy tohoto typu do 30. června 2020 neotevírat. Jde o základní speciální školu,“ popisuje mluvčí Liberce Jana Kodymová.

Naopak nejmenší počet dětí odhadují v Českých Budějovicích. Tam se do lavic vrátí jen 36 procent žáků. Město počítá, že vznikne 233 školních skupin maximálně po 15 dětech. Tak to v pravidlech nastavilo Ministerstvo školství. V normálním režimu přitom v Českých Budějovicích funguje na prvním stupni 382 tříd. I tady jsou ale mezi školami velké rozdíly.

„Podle průzkumů, které jsme si dělali mezi rodiči, očekáváme zhruba dvě třetiny dětí. Dost se to ale mění, protože rodiče si to i na poslední chvíli rozmýšlí,“ říká třeba ředitelka ZŠ a MŠ L. Kuby České Budějovice Romana Kábelová.

V uvažování rodičů o tom, jestli děti do školy poslat, totiž hraje roli hned několik otázek. Například zda bude dítě ve školní skupině se svou třídní učitelkou, jak kvalitní výuku škola nabízí v distanční podobě nebo jestli rodiče budou mít stále nárok na ošetřovné.

Ve čtvrtek totiž prezident Miloš Zeman podepsal zákon, podle kterého mohou rodiče čerpat ošetřovné ve výši 80 procent vyměřovacího základu, i pokud nepošlou dítě do školy nebo školky. Musí k tomu mít ale zákonem daný důvod. Tím je například možnost ohrožení zdraví potomka nebo jiných členů domácnosti, případně omezená kapacita nebo provozní doba školského zařízení. To je případ i jedné třídy v Jihlavě.

„Na ZŠ E. Rošického nemůžeme otevřít přípravnou třídu, protože už nemáme prostor, rodiče těchto dětí budou dále čerpat ošetřovné,“ říká mluvčí Jihlavy Radovan Daněk. Město předpokládá, že do jím zřizovaných škol nastoupí 54 procent prvostupňových žáků.

V Olomouci zase řada škol zvládne zajistit pouze dopolední výuku, odpolední už ne pro všechny žáky.

„Z organizačních důvodů jsme nemohli vyjít vstříc všem, takže ve školní družině budou jen prvnáčci a druháčci. Když se totiž paní učitelce třeba v 1. A přihlásilo 13 dětí, tak pro ně bude dopoledne zajišťovat prezenční výuku a pro ostatní odpoledne distanční výuku. V družině pak místo ní musí být někdo jiný,“ vysvětluje ředitel ZŠ Olomouc Heyrovského Oldřich Anděl.

I v rámci školní družiny budou děti zůstávat ve stejné maximálně 15členné skupině, akorát se u nich vystřídá učitel a vychovatel.

„Některým mateřským školám chybí učitelky, celkově zhruba 20, doplnění personálu bude zajištěno ve spolupráci s Pedagogickou fakultou UP Olomouc,“ dodává mluvčí Olomouce Radka Štědrá. Do základních škol zřizovaných městem se v pondělí vrátí asi 2960 žáků, tedy 56 procent.

I v ostatních krajských městech se podíl žáků vracejících se do první až páté třídy pohybuje kolem poloviny. V Brně nastoupí patrně 59 procent dětí, Karlovy Vary očekávají 47 procent žáků, Ostrava počítá přesně s polovinou, Pardubice předpokládají, že se vrátí 52 procent dětí, Ústí nad Labem 51 procent, Plzeň 43 procent, Zlín 60 procent a v jednotlivých pražských městských částech asi 50 procent žáků. Hradec Králové informace neposkytl.

Reklama

Související témata:

Doporučované