Hlavní obsah

Na první turné filharmonie po covidu pojedou jen očkovaní

Foto: Česká filharmonie, Seznam Zprávy

Česká filharmonie v čele s šéfdirigentem Semjonem Byčkovem. V orchestru je nyní zhruba 75 procent očkovaných hudebníků, jen ti budou moci v březnu na turné po Evropě.

Reklama

Podle generálního manažera České filharmonie Roberta Hanče nelze neočkované hudebníky vzít s sebou na zájezd po Evropě, jelikož ve Velké Británii by skončili v karanténě a koncertů by se zúčastnit nemohli.

Článek

Pandemie covidu-19 už druhým rokem výrazně ochromuje i koncertní aktivity České filharmonie.

Nejvýznamnější domácí symfonický orchestr po delší době chystá další turné, přičemž všichni ve filharmonii věří, že tentokrát už koncertní šňůra zrušena nebude.

V první polovině března příštího roku se má české těleso představit v několika slavných koncertních sálech starého kontinentu - ve vídeňském Musikvereinu, v hamburské Elbphilharmonii a londýnském Barbican Centre.

Na připravovaný zájezd do Rakouska, Německa a Velké Británie se ale nedostanou všichni hráči. Vedení symfonického orchestru nezastírá, že zúčastnit se budou moci jen očkovaní.

Bez vakcíny by museli nejdříve do karantény

Jak na dotaz Seznam Zpráv vysvětluje generální manažer České filharmonie Robert Hanč, stanovená podmínka vakcinace vyplývá ze současných protiepidemických opatření a také z náročné organizace takového zájezdu.

„Jmenné obsazení na jednotlivá koncertní turné potřebujeme znát vždy s několikaměsíčním předstihem – pro skupinu zhruba 110 lidí je nutné už teď vyřizovat jízdenky, letenky, ubytování a další náležitosti,“ uvedl Hanč.

Problém podle něj představuje hlavně cesta do Velké Británie, kdy je po vystoupení země z EU třeba pro celý orchestr i pro všechny nástroje dopředu vyřizovat poměrně komplikované vstupní a celní dokumenty. Omezení v souvislosti s covidem jsou tak další v řadě překážek.

Ve Velké Británii je pro neočkované po příletu do země povinná několikadenní karanténa, což by neočkovaným členům orchestru úplně znemožnilo účast na koncertech.
Robert Hanč, generální manažer České filharmonie

„Ve Velké Británii je pro neočkované po příletu do země povinná několikadenní karanténa, což by neočkovaným členům orchestru úplně znemožnilo účast na koncertech,“ podotkl Hanč pro Seznam Zprávy. Podle aktuálně platných pravidel musí lidé, kteří přicestují do Spojeného království a nemají úplné očkování, absolvovat desetidenní karanténu.

Na dotaz redakce generální manažer Hanč také sdělil, že naočkováno je nyní zhruba 75 procent členů filharmonie, čtvrtina souboru je tak při tomto zájezdu „mimo hru“.

Jedním z opěrných bodů programu připravovaného evropského turné má být Janáčkova monumentální Glagolská mše, kterou orchestr provede pod vedením šéfdirigenta Semjona Byčkova.

Koncertní šňůra v USA opět zrušena

Česká filharmonie vždy těžila ze svého celosvětového renomé, ale nejrůznější cestovní a protiepidemická opatření způsobila, že se v uplynulých měsících mohla vydat jen v autobusech na několik jednotlivých koncertů k sousedům do Rakouska. Na konci srpna to byly dva koncerty na festivalu v Grafeneggu u Vídně.

Poslední velká turné se uskutečnila v první polovině sezony 2019/2020. Jmenovitě šlo o zájezd do Japonska a na Tchaj-wan v říjnu 2019, dále rezidence ve Vídni a Paříži v listopadu téhož roku, následně ještě turné po Německu v březnu roku 2020. V té době do Evropy už ale naplno vtrhla covidová infekce a přišla nečekaně dlouhá přestávka, během níž hudebníci vystupovali téměř výhradně na domácí půdě.

Součástí nadcházejícího jarního turné v roce 2022 mělo původně být ještě šest koncertů na prestižních adresách v USA: Dva koncerty v newyorské Carnegie Hall, dva ve Walt Disney Concert Hall v Los Angeles a dva v Davies Symphony Hall v San Francisku. Ty ale byly kvůli covidu odsunuty na neurčito.

Jde už o několikátý zásah do zahraničního programu v řadě. Celkem bylo od začátku pandemie zrušeno mimo Českou republiku v součtu 38 koncertů, podobná turné jsou přitom standardně plánovaná se čtyř- nebo pětiletým předstihem. Dnes se ukazuje, že čím dále od vlasti zájezd směřuje, tím větší jsou potíže.

„Všechna odvolaná turné byla plánována tímto standardním způsobem, příprava tedy zabrala hodně času. Vždy, když jsme začínali tušit, že kvůli opatřením nebudou moci koncerty proběhnout způsobem, jakým bychom si přáli, začali jsme vytvářet různé varianty, abychom turné ‚zachránili‘ alespoň v omezené podobě,“ popisuje Robert Hanč, jak se často až na poslední chvíli – po zveřejnění konkrétních protiepidemických opatření – ukázalo, že je zájezd nereálný.

Zrušená turné České filharmonie kvůli pandemii covidu-19

Rezidence Hamburk (duben 2020) – 2 koncerty

Rezidence Moskva (květen 2020) – 2 koncerty

Letní festivaly  San Sebastian, Santander a Edinburgh (léto 2020) – 4 koncerty

Čína a Tchaj-wan (říjen 2020) – 8 koncertů

Evropa  Vídeň, Paříž, Brusel, Amsterdam, Londýn (únor 2021) – 5 koncertů

Španělsko (květen 2021) – 3 koncerty

Japonsko a Jižní Korea (říjen 2021) – 8 koncertů

USA  New York, Los Angeles, San Francisco (březen 2022) – 6 koncertů

Japonsko až za dva roky

Takto byl zrušen i třeba na letošek plánovaný zájezd do Japonska, které pro symfonický orchestr představuje už tradiční koncertní destinaci. Japonské turné mělo původně probíhat na přelomu letošního října a listopadu, zrušeno bylo už v červnu.

„Vzhledem k velmi přísným opatřením, týkajících se cestování a návštěvy koncertů v Japonsku, která se dala předvídat i na několik měsíců dopředu, japonská strana vyhodnotila, že není reálné turné uskutečnit. Podobně je to i nyní ve všech dalších zámořských destinacích, kam Česká filharmonie pravidelně jezdí,“ vysvětlil Hanč, proč si věhlasný orchestr zatím troufá na cesty jen po Evropě.

Jinam by to zatím v současné neutěšené situaci nejspíše ani nešlo. A tak další zámořské turné plánuje vedení České filharmonie až na podzim 2023, a to právě za svým věrným publikem do Japonska.

„Věříme, že v té době již bude situace zpět v ‚normálu‘,“ dělá si naděje generální manažer Robert Hanč.

Reklama

Doporučované