Hlavní obsah

Na první zahraniční cestu se znovuzvolený Putin vydal do Turecka. S Erdoganem zahájili stavbu jaderné elektrárny

Putin s Erdoganem zahájili výstavbu jaderné elektrárny.Video: AP

 

Reklama

Putin se v Turecku zdrží dva dny. Ve středu bude společně s Erdoganem a íránským prezidentem Rúháním řešit situaci v Sýrii.

Článek

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan se sešel v Ankaře se svým ruským protějškem Vladimirem Putinem, který zahájil dvoudenní návštěvu Turecka. Jde o první Putinovu cestu do zahraničí od jeho březnového opětovného zvolení prezidentem. Prvním společným bodem programu bylo oficiální zahájení ruské výstavby jaderné elektrárny v tureckém Akkuyu.

Putin při této příležitosti řekl, že je vděčný Turecku, že výstavbě dalo status strategického projektu, což znamená, že bude jeho úspěšné realizaci věnovat výrazné úsilí. Elektrárna v Akkuyu by měla pokrýt deset procent turecké spotřeby elektřiny.

Elektrárnu, jejíž reaktor má zahájit provoz v roce 2023, začíná budovat ruská státní společnost Rosatom, která v ní má vlastnit 51procentní podíl. Pro zbytek hledá společníky. Podle tureckého listu Daily Sabah ale potenciální turecké partnerské společnosti z projektu v únoru ustoupily.

Oba prezidenti, kteří položení základního kamene sledovali prostřednictvím živého videopřenosu, se věnují i dalším společným hospodářským projektům. Jde zejména o výstavbu plynovodu Turkish Stream, který navrhlo Rusko před několika lety jako náhradu za nezdařený plán plynovodu South Stream obcházejícího Ukrajinu. Jednou z větví plynovodu Turkish Stream má téct ruský plyn do Turecka a druhou do jižní Evropy. Stavba má být dokončena koncem příštího roku.

Rusko má Turecku také dodat moderní protiraketové střely S-400, které by přes výhrady Severoatlantické aliance měla Ankara obdržet do roku 2020.

Ve středu mají Putin s Erdoganem na programu setkání s íránským prezidentem Hasanem Rúháním. Zaměřit se mají na otázku posílení příměří v Sýrii. Očekává se společné prohlášení.

Reklama

Doporučované