Hlavní obsah

Na Pustevnách začala obleva, upravená je jen část běžeckých stop

Foto: Getty Images

Běžkaři sice mají kvůli tání smůlu, ale i taková procházka potěší.

Reklama

V horském středisku Pustevny v Beskydech začala obleva, nyní je tam v průměru okolo 50 centimetrů sněhu. Pro běžkaře je upravený pouze devítikilometrový okruh kolem Zmrzlého vrchu.

Článek

V okolí střediska jsou však další desítky kilometrů tras, které se jeho pracovníci pokusí na víkend znovu upravit. Podobná situace je i v dalších horských areálech ve Zlínském kraji. Technika, která běžecké trasy upravuje, vyjíždí podle Dity Korčák Hrtusové, mluvčí společnosti Pustevny, do terénu až na výjimky denně, nejinak by tomu mělo být i před nadcházejícím víkendem.

Záleží na aktuálních podmínkách, protože teploty začínají být nad nulou. Minulý víkend byly podmínky perfektní. Údaje o úpravě stop lze sledovat na webu střediska.

Na Pustevnách je v provozu několik výdejních okének s občerstvením. Po předchozím objednání mohou lidé využít i půjčovnu běžek, jež nyní vzhledem k nařízením vlády funguje v režimu výdejny. Kolem horní stanice lanovky a pod ní zůstávají vystavené sochy z ledu a sněhu, které v minulých dnech vytvořili čtyři umělci. O víkendu bude asi poslední příležitost sochy vidět, zejména ty ledové. Teploty mají být od pondělí až plus deset stupňů.

Ve Velkých Karlovicích na Vsetínsku a okolí je upraveno asi 40 kilometrů běžeckých tras. Podle údajů zveřejněných dnes na webu obce na nich leží 20 až 40 centimetrů sněhu. Také sem však dorazila obleva. Na běžky lze ve Zlínském kraji také vyrazit na takzvanou Hostýnskou magistrálu na Kroměřížsku a Vsetínsku nebo do okolí horského hotelu Vsacký Cáb nedaleko Vsetína.

Více informací o aktuálním stavu běžeckých stop v celé republice najdou zájemci na specializovaných webových stránkách.

Reklama

Doporučované