Hlavní obsah

Na radnici v Bruselu visí barokní mistrovské dílo, měli ho za kopii

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

Obraz, který 60 let visel na bruselské radnici ve čtvrti Saint-Gilles, byl identifikován jako vzácný originál díla vlámského barokního umělce Jacoba Jordaense.

Článek

Obraz, který zdobí stěnu městské radnice v Bruselu, se během mnoha let považoval za kopii uměleckého díla a nikdo si nekladl otázky o jeho původu. Avšak po loňské inventarizaci Královského institutu pro kulturní dědictví (IRPA) se ukázalo, že jde o nejstarší verzi jednoho z nejslavnějších děl vlámského mistra Jacoba Jordaense. Podle odborníků malba s názvem Svatá rodina pochází z roku 1617 nebo 1618. Po podrobné analýze dřevěného panelu obrazu se odborníkům podařilo identifikovat nejstarší verzi kompozice, píše BBC.

Kdo byl Jacob Jordaens?

Jacob Jordaens se narodil v Antverpách, kde žil a pracoval celý svůj život. Byl úspěšným malířem a společně s Petrem Paulem Rubensem a Anthonym van Dyckem je považován za jednoho z triumvirů vlámských barokních malířů. Po smrti Rubense v roce 1640 byl Jordaens hlavním malířem v Antverpách. Van Dyck mezitím pracoval v Londýně jako dvorní malíř Karla I. a zemřel rok po Rubensovi.

Jordaensova kompozice svaté rodiny má různé variace, které lze spatřit v galeriích napříč celým světem, včetně Metropolitního muzea v New Yorku, petrohradské Ermitáže a mnichovského muzea Alte Pinakothek.

Foto: Profimedia.cz

Obraz Svatá rodina od Jacoba Jordaense.

„Je to mimořádná událost objevit originální dílo jednoho z nejslavnějších barokních malířů,“ říká Constantin Pion, historik umění z Královského institutu.

Joost Vander Auwera, vedoucí Královských muzeí výtvarných umění v Belgii, uvedl, že analýza nejen umožnila „přesné datování“ díla, ale také „poskytuje lepší pochopení geneze materiálu jeho pozdějších verzí“. Dalším překvapením je podle odborníků také to, že materiál rámu pochází ze stejného stromu, který byl použit v několika kompozicích Anthonyho van Dycka, dalšího barokního mistra, uvádí institut. „Toto zjištění posiluje stávající hypotézu, že jako mladí umělci Jordaens a van Dyck pracovali spolu v Rubensově studiu,“ říká Vander Auwera.

Podle BBC bude nyní obraz pod vedením Královského institutu a bruselské regionální agentury pro kulturní dědictví kompletně restaurován. Následně by ho měli převézt do Královského muzea výtvarných umění v Bruselu, kde rozšíří největší sbírku Jordaensových děl.

Reklama

Doporučované