Hlavní obsah

Na ranči Kapitána Dema. Vyzkoušejte hru Konina, ve které český raper poráží Trumpa i arabské šejky

Kapitán Demo představil pro Seznam pravidla legendární hry Konina.Video: Tereza Willoughby, Seznam Zprávy

 

Reklama

„Když se stávám Demem, přijdu si jako vlkodlak.“ Hudebník a producent Jiří Burian v kůži dvoumetrákového rapera vydává nové album Mládí v trapu. A dvakrát vyprodal pražskou Roxy.

Článek

Má za sebou hned osm různých projektů, z nichž nejžádanější je momentálně Kapitán Demo. Čerstvě vydává čtvrtou desku Mládí v trapu. „Je to tematické album věnované dnešním teenagerům na xanaxu. Ideologie kolem hip hopu se otočila. Dřív to byly zlaté řetězy a gangsta, dneska to jsou rachitičtí, bolaví týpci,“ vysvětluje Jiří Burian, k čemu se jeho alter ego vyjadřuje tentokrát.

„Na hip hopu jsem vyrůstal, takže nechci parodovat rap, ale všechno, co si parodii zaslouží,“ dodává. „Miliardář a egomaniak Demo je všemocná postava. Pro mě je to terapie. Stvořil jsem ho i proto, abych mohl dělat a říkat, co se jinak nesluší.“ Za desku Okamžitě odejdi do svého pokoje a vrať se, až budeš normální už v minulosti získal nominaci na Anděla za album roku.

Jiří Burian je hudebník a producent, který jinak stojí za hudbou Emmy Smetany a dalších. Spolupracoval se svým otcem, písničkářem Janem Burianem. Hraje v indie kapelách Republic Of Two nebo Southpaw. Právě se Southpaw plánuje brzy comeback.

„Když nepočítám opravdu velké kapely, tak se tady musí hudebník věnovat hned několika věcem najednou, aby se uživil. Pokud tedy nechce dělat sra*ky,“ konstatuje Burian. „V Česku většinou masově neuspějí projekty, které jsou v angličtině, i když jsou kvalitní.“

Pravidla hry Konina, která Kapitán Demo vysvětlil exkluzivně pro Seznam na svém ranči v Provence, i rozhovor s Jiřím Burianem sledujte ve videu výše.

Reportáž je součástí pořadu Kultura Terezy Willoughby.

V premiéře jej vysíláme každý pátek od 20 hodin na celoplošné Televizi Seznam.

Reklama

Související témata:

Doporučované