Hlavní obsah

Na recepci vlády vyzývají ke stažení eRoušky. Problém je, že už nefunguje

Foto: Jaroslav Gavenda, Seznam Zprávy

Výzva ke stažení eRoušky na Úřadu vlády.

Reklama

Aplikace eRouška je už několik dní mimo provoz. Přesto jsou na recepci Úřadu vlády výzvy k tomu, aby si lidé aplikace stáhli.

Článek

Ministerstvo zdravotnictví ukončilo provoz mobilní aplikace eRouška, která upozorňovala na riziková setkání s lidmi nakaženými covidem-19. Za dobu své existence varovala přes 400 tisíc uživatelů.

Resort zdravotnictví rozhodl o pozastavení provozu eRoušky od konce října. „Děkujeme všem, kteří se stali součástí sítě 1,7 milionu lidí, a pomohli tak chránit své okolí,“ uvádí web eRoušky. K okamžiku vypnutí mělo podle něj aplikaci aktivní zhruba půl milionu uživatelů.

Na recepci Úřadu vlády jsou i přesto dnes ráno výzvy ke stažení. Problém je jen v tom, že aplikace už je mimo provoz.

Foto: Jaroslav Gavenda, Seznam Zprávy

Výzva ke stažení eRoušky na Úřadu vlády.

Od konce října přešla eRouška do „neaktivní“ verze. To znamená, že už v telefonu neběží na pozadí a nespotřebovává energii. Deaktivovaná aplikace má zapnutou podporu push zpráv, aby její tvůrci mohli informovat uživatele o dalším osudu eRoušky.

Nasbíraná data o setkáních s rizikovými kontakty se z telefonu smažou automaticky do dvou týdnů od vypnutí aplikace, respektive deaktivace funkce Oznámení o kontaktu. Data mohou uživatelé z telefonu vymazat i ručně.

eRouška fungovala tak, že pomocí bezdrátové technologie bluetooth sbírala data o kontaktu s dalšími mobily s nainstalovanou aplikací, v jejichž blízkosti se uživatel pohyboval. Pokud byl v blízkosti někdo, u koho byla prokázána nákaza novým typem koronaviru, aplikace na to uživatele upozornila.

Reklama

Doporučované