Hlavní obsah

Jak začínal Jančura byznys: Na reklamu stačilo sedm tisíc a dveře se netrhly

„Moje podnikání bylo obyčejné. Já jsem neprivatizoval. Ty devadesátky, co byly okolo, byly jiné devadesátky jiných firem,“ říká Radim Jančura.Video: Zuzana Hodková

 

Reklama

Před třiceti lety v Česku odstartoval raný kapitalismus. Jedním z těch, kteří v něm uspěli a dodnes bodují, byl brněnský podnikatel Radim Jančura, majitel firem Student Agency a RegioJet. „Začal jsem podnikat tak, že jsem vrazil sedm tisíc do reklamy. Dneska to není nic, ale tehdy jsem letáky polepil tramvaje zevnitř a dveře do mé au pair agentury se najednou netrhly. Vybudovat nový brand a dostat ho lidem do hlavy stálo výrazně méně peněz. Ty hlavy byly prázdné a vedle těch nových coca-col bylo dost místa pro to, aby vznikla nová značka.”

Článek

Radim Jančura začal s podnikáním v roce 1993. Tehdy jako fyzická osoba, firma vznikla až o tři roky později.

„Moje podnikání bylo obyčejné. Já jsem neprivatizoval. Ty devadesátky, co byly okolo, byly jiné devadesátky jiných firem. Já jsem začínal jako študák na vysoké škole. K životu jsem tehdy nepotřeboval nic jiného než fax, což byl obrovský vynález. A časem počítač,” říká Jančura.

Fax si přivezl z Anglie, stejně jako myšlenku rozjet vlastní podnikání. Přes kanál se vypravil v 21 letech na prázdniny, aby si vydělal peníze a splatil dluh rodičům. Seznámil se tam s fenoménem au pair – mladých cizinců, kteří se starají o anglické děti a přitom bydlí v hostitelské rodině.

Radim Jančura (47)

Zakladatel a majitel společností Student Agency a RegioJet.

Je absolventem Elektrotechnické fakulty VUT v Brně.

Vlastní také společnost DPL Real, které patří brněnský Dům pánů z Lipé.

Člen správní rady Nadačního fondu proti korupci.

V roce 2005 zvítězil v soutěži Podnikatel roku.

Po návratu do Brna se rozhodl tyto pobyty sám nabízet. Z vydělaných peněz splatil rodičům dluh a za zbylých pět tisíc si pronajal kancelář se starým nábytkem o velikosti deset metrů čtverečních. Protože v té době ještě studoval, a to dokonce na dvou fakultách, pracovní dobu měl od 14 do 18 hodin.

„Byl to technologicky jiný svět. V té době nebyl internet, dokonce ani telefony, a to nejenom mobilní. Ani pevnou linku neměl každý. Když jsme potřebovali dát vědět aupairce, že pro ni máme rodinu, posílali jsme telegramy. Krásné to bylo v tom, že to bylo pole neorané,” vzpomíná Jančura.

Poté, co se mu živnost rozjela, přistoupil k dalšímu kroku a studenty začal do zahraničí vozit vlastními autobusy. Ty postupně přeřadil i na vnitrostátní linky a v roce 2011 ke žlutým autobusům přidal i vlaky.

Radim Jančura byl dalším hostem pořadu magazínu Byznys zblízka. Na celý rozhovor s ním se můžete těšit v dalších dnech.

Reklama

Doporučované