Hlavní obsah

Na řeky teď zapomeňte, varují po sérii tragédií experti i zkušení vodáci

Foto: Unsplash

„Je to mimořádně nebezpečné,“ říká o splouvání řek v těchto dnech Roman Štolfa z moravskoslezského vodáckého spolku Posejdon.

Reklama

V noci na dnešek zemřeli v nemocnicích dva vodáci, kteří se pokoušeli splout zdivočelé řeky. Nejsou to v posledních dnech jediné oběti rozvodněných toků. Zkušení vodáci i vodohospodáři proto varují: Na sjíždění řek teď zapomeňte.

Článek

Při sjíždění řeky Morávky se o víkendu na Frýdecko-Místecku převrhl raft se třemi vodáky. Osmiletá školačka po převozu do nemocnice zemřela.

Na Vsetínské Bečvě se včera odpoledne pod splavem v Hovězí převrhla kanoe se dvěma muži. Jeden se utopil přímo pod splavem, druhý zemřel v nemocnici v noci na dnešek.

V noci na dnešek zemřel rovněž vodák, který se v pátek topil ve Velké nad Veličkou na Hodonínsku.

„Zrovna včera jsme tady měli chlapíka, který chtěl s dětmi sjet na raftu Ostravici. Naštěstí jsme mu to rozmluvili. Sjíždět teď řeky, které jsou po deštích rozvodněné a někde ještě na povodňovém stupni, by neměl nikdo, to prostě neexistuje. Je to mimořádně nebezpečné,“ řekl Seznam Zprávám Roman Štolfa z moravskoslezského vodáckého spolku Posejdon.

Foto: Policie ČR

Místo tragédie na Vsetínské Bečvě.

Hydrolog Tomáš Fryč z Českého hydrometeorologického ústavu říká, že při povodňové pohotovosti není v žádném případě rozumné sjíždět řeku na jakémkoliv plavidle. „Někteří vyznavači adrenalinových sportů a třeba i zkušení vodáci chápou tento stav jako výzvu a test svých schopností a dovedností. Je ale dobré si uvědomit, že řeka nezůstává v korytě, cestou bere ze břehů různé předměty a tok se stává zcela jiným místem, než které vodák zná, ačkoli místo sjel opakovaně,“ uvedl pro Seznam Zprávy.

Situace se může od středy ještě zhoršit

Petr Chmelař z Povodí Moravy upozorňuje, že ve většině řek je nyní násobně více vody, než bývá v červnu obvyklé. „Například na Bečvě máme osmisetprocentní nárůst průtoku oproti průměru,“ řekl Seznam Zprávám. Na řece Moravě ve Strážnici je aktuálně šestkrát více vody, než je v červnu běžné. „K tomu asi není nutné nic dodávat. Kdo se nyní vydá na řeku, prostě riskuje,“ dodal Chmelař.

Policie hledá viníka smrti dívky.

Hydrolog Fryč konstatuje, že nyní je nejvíce vody oproti průměru v tocích odvodňujících Beskydy, severní část Vysočiny a Novohradské hory. „Ale situace na vodních tocích se může již od středy opět velmi rychle změnit. Povodí je nasycené a pravděpodobnost místně intenzivních srážek bude opět vysoká,“ varuje.

Tragická úmrtí vodáků vyšetřují policisté. A také oni před sjížděním řek varují. „Doporučujeme, aby lidé zvážili, jestli je vhodné a bezpečné se v těchto dnech na rozvodněné řeky vydávat,“ uvedla mluvčí zlínské policie Lenka Javorková.

Více vody, než je obvyklé, je nyní v Česku ve většině řek. Přesto jsou místa, kde by pro vodáky mohlo být bezpečněji. „Obecně bych nyní nedoporučoval vodu méně zkušeným vodáků a rozhodně je nyní na místě vyvarovat se splouvání nebezpečných jezů. Bezpečněji je nyní v jihozápadní části Čech, kde v posledním týdnu tolik nepršelo. Tedy povodí Ohře, Berounky, Otavy a horní Vltava. Bezpečná je nyní i malebná Ploučnice, ale opět připomínám, že od středy se může situace znovu rychle změnit,“ opakuje varování hydrolog.

Kde sledovat vývoj na řekách

Hydrolog Tomáš Fryč z Českého hydrometeorologického ústavu říká, že takzvanou vodnost řek v Česku lze sledovat na stránkách hydro.chmi.cz v sekci Aktuální data - Vodnosti toků.

Reklama

Doporučované