Hlavní obsah

„Byl to můj sen,“ napsal o masové vraždě střelec z Permu

Foto: Profimedia.cz

18letý Timur Bekmansurov.

Reklama

Ruská média útočníka identifikovala jako teprve 18letého Timura Bekmansurova.

Článek

Timur Bekmansurov se narodil v roce 2003 a byl studentem soudního lékařství na právnické fakultě téže instituce, kterou dnes napadl. Podle webu Russia Today na univerzitě studoval pouhých deset dní.

Před útokem Bekmansurov na ruské sociální síti Vkontakte zveřejnil dlouhý a podrobný manifest, v němž vysvětloval motivaci k útoku, ale i konkrétní kroky přípravy. Zároveň v textu tvrdí, že spáchat masovou vraždu jakýmikoliv prostředky bylo jeho snem. Za teroristu se nepovažoval.

Video zachycuje údajného střelce na Permské státní univerzitě i studenty, kteří se snaží uniknout oknem.Video: twitter/Mike_Eckel, twitter/sashakots

Útočník začal střílet na ulici u Permské univerzity, kde zranil jednu osobu, načež se lidé rozutekli. Uvnitř budovy útočník zranil mnoho dalších lidí. Střelba si nakonec vyžádala osm obětí.

Podle ruského vyšetřovacího výboru policie Bekmansurova v době zadržení zranila. Agentura TASS uvedla, že střelec je naživu, ale těžce zraněný a v současné době je na jednotce intenzivní péče. Podle listu Kommersant v nemocnici zemřel.

Na videích zveřejněných na sociálních sítích bylo během útoku vidět, jak studenti vyskakují z oken a snaží se střelci uniknout. Podle zdroje RT se na univerzitě nespustil alarm, člen ostrahy byl totiž mezi prvními, které Bekmansurov zastřelil.

Bekmansurov dále před útokem uvedl, že střelbu plánoval už dávno a že nenávidí lidi. V podstatě zveřejnil vysvětlení svého jednání. Také napsal, že si na zbraně šetřil peníze už od střední školy. „To, co se stalo, nebyl teroristický útok. Nebyl jsem členem extremistických organizací, nebyl jsem věřící ani politicky smýšlející. Nikdo nevěděl, co se chystám udělat, všechno jsem dělal sám,“ napsal Bekmansurov.

„Dokázal bych oklamat každého psychiatra. Budu se cítit naživu alespoň deset minut. Pohrdám sebou stejně jako vámi. Chci na světě zanechat tolik bolesti, že ji pocítí i ti, které nezabiji. Udělám vše, co je v mých silách, abych zabil co nejvíce lidí. Jen pár z vás si zaslouží žít,“ uvedl v rámci manifestu Bekmansurov.

Před útokem vrah na sociální síti VKontakte napsal, že jeho motivací nebylo náboženství ani politika, ale sen, který měl kvůli nenávisti ke všem kolem sebe už dlouho. Také poznamenal, že místo zbraně zvažoval použití auta, bomby nebo nože. Útočník navíc útok plánoval dlouhou dobu. Původně chtěl zaútočit na svou bývalou školu, ale koncem března si to rozmyslel.

Podrobně také popsal proces nákupu lovecké zbraně a výcviku ve střelbě, stejně jako získání zbrojního průkazu. Bekmansurov útočil tureckou brokovnicí Huglu Atrox T, kterou podle ruských médií i vlastního manifestu zakoupil legálně, a to ještě před zpřísněním zákona v souvislosti se střelbou v kazaňské škole.

Bekmansurov na VKontakte napsal, že test pro získání zbrojního průkazu zfalšoval. Podle jeho slov mu lékař test osobnostního typu zadal s sebou domů, protože by na něj během dne neměl čas.

„Po návratu domů jsem si bez problémů tento test našel, přečetl si o kritériích hodnocení a během víkendu si ho několikrát zopakoval. Přišel jsem na schůzku o několik dní později a znal odpovědi na otázky,“ popsal vrah.

Podle oficiální mluvčí ministerstva vnitra útočníka zastavil dopravní inspektor, který jako první vstoupil do hlavní budovy. „Konstantin Kalinin viděl v místnosti ozbrojeného muže. Když si útočník přítomného policisty všiml, vypálil jeho směrem několik ran. Státní dopravní inspektor střelbu opětoval a útočníka zranil. Poté k němu doběhl a začal mu poskytovat první pomoc,“ řekla mluvčí Irina Volková.

„Nemůžu vám nic říct, jsem v jiném městě a ani nevím, co je na tom pravdy,“ uvedl podle místního webu 59.ru otec střelce. „Musel jsem přijet do Permu. Teď mě vyslýchají, výslech bude tady. Jsem pořád v šoku, nemůžu se vzpamatovat. Co to proboha udělal? Pak jsem zavolal své bývalé ženě. Právě byla na policejní stanici u výslechu. Byla taky v šoku, nedokázala nic pořádně říct,“ dodal.

Reklama

Související témata:

Doporučované