Hlavní obsah

Na Rusy jsem alergická, říká hlasatelka, která v televizi oznamovala začátek okupace

Moučková: Na hokej s Ruskem jsem se nedívala, protože bych dostala infarkt. Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Hostem Osmičky Heleny Šulcové byla legendární televizní hlasatelka Kamila Moučková. „Mě se mladá Ruska zeptá, kde je Václavák, a já se opupínkuju. Okupace ve mně zanechala celoživotní následky,“ říká v rozhovoru.

Článek

„Všichni jsme tehdy měli strach. Nikdo jsme nevěřili, že si dovolí překročit hranice výsostného státu. Jela jsem rovnou do televize. Od té chvíle, co se nahřál Cukrák, tak jsem vysílala, a to i za asistence sovětských vojáčků se samopaly za zády. Později tam naskákal nějaký generál a ten nám říkal: Ukončete práci, hned. Tak to jsem mu hned řekla: Ty si taky trhni nohou. Vůbec jsem se nehýbala a vysílala dále,“ vzpomíná Moučková na první hodiny sovětské okupace z roku 1968.

„Mám ráda lidi. Vůbec nevím, jestli jsem byla statečná. Já jsem byla s prominutím moc nasraná. Klepala jsem se vzteky, co si to ti hajzlíci dovolili,“ dodává.

„Strašně si vážím toho, že žiji v demokracii. Václav Havel byl fantastický člověk. Udělal jako prezident řadu chyb, ale byl to můj skvělý přítel,“ tvrdí jedna z největších osobností srpna 1968 a dodává, že v současném světě cítí plno nejistoty: „Podívejte se na to, co se děje. Rozpínavý Putin, ten blázen s přehazovačkou v USA a brexit. A to vůbec nechci mluvit o situaci u nás.“

V druhé části Osmičky došlo na debatu o Zemanovi, Babišovi, radosti ze života a kvalitě české novinařiny:

Voříškovi jsem říkala, ať jde od debaty pryč. Zeman je skvělý rétor, tvrdí Moučková. Podívejte se na druhou část rozhovoru.Video: Seznam Zprávy

„Nelíbí se mi Čapí hnízdo a další kauzy. To, že premiér je bývalým spolupracovníkem StB, je pro mě absolutně nepředstavitelné,“ kritizuje Moučková českého premiéra Andreje Babiše. Český prezident Zeman je podle ní skvělý rétor, ale výrazně se změnil.

Jakou nejsilnější vzpomínku má na srpen 1968? Proč se nemůže koukat na hokej s Ruskem? Opravdu se doba tolik nezměnila? Blížíme se zase k totalitě? Podívejte se na Osmičku.

Celý pořad Osmička sledujte vždy ve středu ve 20:00 v celoplošné Televizi Seznam.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE

Reklama

Doporučované