Hlavní obsah

Na sádkách v Jistebníku začal prodej ryb, ceny stejné jako loni

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Společnost Chov ryb Jistebník dnes na svých sádkách v Jistebníku na Novojičínsku zahájila prodej ryb. K dostání jsou kapři, tolstolobici a nástražné rybičky. Ceny jsou stejné jako před rokem, u kaprů dají lidé 89 korun za kilo.

Článek

Za kapra dají lidé 89 korun za kilogram, u tolstolobiků 45 korun. Nástražní rybky stojí 180 korun za kilogram. „Nevím jestli dáme do prodeje už i candáty, ale štik a sumců máme poměrně málo. Jediná šance je, že bychom něco dali do prodeje na výlovu rybníka Bezruč. Na Bezruči by měla být většina ryb - kapr, tolstolobik samozřejmě, včetně lína, candát se také objeví,“ řekl jednatel společnosti Jan Stehlík. S největší pravděpodobností podle něj vůbec nebude k dostání amur.

Firma vyloví ročně okolo 150 tun ryb. Na sádkách se budou ryby prodávat denně od 08:00 do 16:00.

Jednatel uvedl, že z prvních dvou rybníků bylo oproti očekávání trochu méně ryb a byly i menší. „Ale před námi jsou výlovy rybníků Křivý, Podhorník a Bezruč a podle odlovů, které jsme na těchto rybnících dělali, by tam ryby už měly mít průměr okolo tří kilogramů. Tříkilovou rybu beru jako takovou standardní, to se bere nejvíce,“ řekl Stehlík.

Koronavirová pandemie podle něj zatím rybářství neovlivňuje. „Všichni jsme zdraví a musíme vylovit rybníky, aby vůbec bylo co prodávat. Spíš záleží, jak to potom ovlivní koncové odběratele. Můžou to odříct nějaké firmy, se kterými jsme spolupracovali v dřívějších letech, nebo může být méně zákazníků, to je teď ale těžko říct,“ řekl jednatel.

S omezením musí počítat lidé, kteří by se chtěli jít podívat na tradiční výlov rybníka Bezruč, jenž je s rozlohou 75 hektarů největším rybníkem v Moravskoslezském kraji. Výlov se tam chystá na 6. až 8. listopadu.

„Lidé klidně můžou přijet, máme tam prodej ryb, takže od toho nikoho neodrazujeme. Určitě bude třeba dodržování rozestupů, zakrytí úst a nosu, ale chceme, aby probíhal prodej u výlovu. Ještě upřesníme, jak tam bude prodej vypadat,“ řekl Stehlík.

Plánování výlovů podle něj letos ovlivnilo počasí. „Napršelo poměrně hodně vody a my ji museli nějakým způsobem redukovat, aby nedošlo k záplavám pod naší soustavou. Na náhonu do rybníků se zvýšila voda, takže jsme měli problém cokoli vypustit,“ řekl jednatel. Kvůli zvýšené hladině tak rybníkářům nezbývalo než čekat, až voda opadne.

Stehlík řekl, že překážku, kvůli níž by se voda vylila, naštěstí nikde nevytvořili bobři. „Bobr se samozřejmě na naší soustavě vyskytuje, krom ohlodaných stromů jsou i nějaké překážky, které si tam dotáhne. Ale naštěstí, když byly vydatné deště a zvedla se voda, tak zrovna nikde nebyla překážka, kterou by bobr udělal,“ řekl Stehlík.

Reklama

Doporučované