Hlavní obsah

Na Sardinii zadrželi bývalého katalánského premiéra Puigdemonta

Foto: Profimedia.cz

Carles Puigdemont.

Reklama

Policie na Sardinii zadržela bývalého katalánského premiéra Carlese Puigdemonta. Oznámili to v noci na dnešek Puigdemontova poslanecká kancelář a jeho právní zástupci.

Článek

Podle katalánského deníku La Vanguardia byl současný europoslanec zadržen na základě zatykače, který vydal španělský nejvyšší soud. Politik by měl dnes stanout před italským soudem.

Puigdemont odcestoval na Sardinii, aby se zúčastnil folklórního festivalu a jednal s tamními politiky. Sardinie totiž patří k regionům, kde se část politiků snaží prosadit nezávislost na Itálii. „Když přistál na letišti v Algheru, tak ho zadržela policie,“ uvedla v prohlášení Puigdemontova poslanecká kancelář. Soud v Sassari by pak měl rozhodnout, zda politika vydá do Španělska či nikoliv.

Puigdemont je členem Evropského parlamentu, který ho ale zbavil poslanecké imunity. Proti tomuto rozhodnutí podal katalánský politik námitku k soudu, který o ní ještě nerozhodl. Puigdemont trvale žije v Belgii, která ho odmítla vydat do Španělska. Tam ho státní zástupci chtějí soudit za uspořádání referenda o nezávislosti v říjnu roku 2017 a další aktivity ve prospěch nezávislosti Katalánska.

Za uspořádání referenda v roce 2017 byli odsouzeni i další členové tehdejší katalánské vlády, a to k mnoha letům vězení. Letos v červnu španělská vláda schválila milost uvězněným katalánským politikům, kteří tak byli propuštěni na svobodu. Milost se ale nestahuje na Puigdemonta ani další obviněné politiky, kteří před soudem uprchli do zahraničí.

Reklama

Související témata:

Doporučované