Hlavní obsah

Na scénu se vrací „kakaový“ Kraus. Podílel se na zákonu o Národní sportovní agentuře

Foto: Profimedia.cz

Michal Kraus na archivním snímku z roku 1999.

Reklama

Bývalý poslanec ČSSD se nechvalně proslavil pochybnou privatizací ghanské továrny na zpracování kakaa. Na politickou funkci posléze rezignoval. Teď se ale vrací na sportovní pole jako jeden ze spoluautorů novely zákona o podpoře sportu.

Článek

Národní sportovní agentura se rodila krkolomně. Její vznik nenavrhla vláda, ale vládní zmocněnec pro sport Milan Hnilička poslaneckou iniciativou.

Původní verze měla ale řadu děr. Jelikož šlo o poslanecký návrh, neprošel Legislativní radou vlády ani obvyklým připomínkovým kolečkem. Třeba Ministerstvo školství tak sepsalo čtyři a půl strany dlouhý dokument, kterým novelu cupovalo.

Návrh se tak začal upravovat a jedním z autorů změn byl i bývalý poslanec ČSSD Michal Kraus, dnes poradce Miroslava Jansty v České unii sportu.

Kraus se od devadesátých let pohybuje ve sportovním prostředí jako politik a funkcionář, zapletl se ale i do několika kauz. V roce 2006 položil mandát poslance po neobjasněných obchodech s kakaovými boby v Ghaně. O čtyři roky později se zase řešila pochybná dotace do sportovního centra v Harrachově. Rozhodl o ní rozpočtový výbor, jehož byl v té době Kraus předsedou (definitivní rozhodnutí o přidělení dotace padlo až po odchodu Krause z funkce předsedy – pozn. red.).

Vládní zmocněnec Hnilička nijak nevyvracel, že by s Krausem na novele spolupracoval. Byl ale podle něj pouze jedním z mnoha expertů, se kterými jednal.

„Já jsem komunikoval s tak širokou škálou sportovního prostředí, že je možné, že jsou tam některé materiály i od pana Krause a nevidím v tom žádný problém. Ten materiál je dneska schválen Sněmovnou a pokud by se tam někomu něco nelíbilo, tak by pro to nehlasoval,“ komentuje to Hnilička s tím, že se nedá zaměřovat na jednoho člověka.

Novelu přitom nepodpořila ani vláda. Dala k ní jen neutrální stanovisko. Senát ji posléze odmítl, poslanci ale veto přehlasovali. Povedlo se to však nejtěsnější možnou většinou – o jeden hlas. To jen dokládá, jak problematický zákon je.

Zatímco Hnilička mluví o příspěvcích Krause do zákona jen obecně, sám bývalý poslanec a funkcionář České unie sportu je sdílnější.

„Upozorňovali jsme na chyby a nedostatky, aby byl návrh legislativně v pořádku a na těch změnách jsem se opravdu podílel,“ potvrzuje Kraus. Ten kritizoval hlavně původní návrh novely, ale značná část míst se podle Krause podařila opravit. Přesto jde o kompromis, kterému podle něj chybí třeba to, že by agenturu měl řídit ministr vlády. Teď nebude mít sport na jednáních vlády svého zástupce.

„Já to vidím jako krok správným směrem, ale spíš slepičí než sloní. Předpokládám, že ještě do konce tohoto volebního období nebo na začátku toho příštího budou podniknuty další kroky, které dostanou státní péči o sport na rovinu kultury, která má vlastní ministerstvo,“ dodává Kraus. Sám se o místo v agentuře neuchází. Pokud by měl budoucí předseda zájem, uvažoval by maximálně o roli externího poradce.

Po vydání článku se redakci znovu ozval Michal Kraus. Jeho reakci ke ghanské kauze a dotaci v Harrachově připojujeme:

„Žádné obchody a už vůbec ne žádné neobjasněné obchody s kakaovými boby v Ghaně neexistují a ani neexistovaly. Mediální pomluvy šetřila Policie ČR, která celý případ odložila, aniž by kohokoli z čehokoli obvinila, protože ani nebylo z čeho. Žádná pochybná dotace do sportovního centra neexistovala. Opět to byl jen účelový mediální blábol. Dotaci šetřila Policie ČR i příslušný FÚ a nenašly žádné pochybení.“

Reklama

Doporučované