Hlavní obsah

Na Severní Irsko a Británii se žene hurikán Ophelia, nejsilnější bouře za 50 let

Ophelia zasáhne Irsko nejspíše v pondělí.Video: Háta Sassmannová

 

Reklama

Irské úřady důrazně varují občany, dočasně zrušily školní docházku i některé lety. Ophelia by mohla vát rychlostí až 130 kilometrů za hodinu.

Článek

Hurikán Ophelia se v noci přehnal nad Azorskými ostrovy, kde nezpůsobil větší škody. Nyní ovšem míří dál k Irsku a Velké Británii.

Ophelia je označována za nejsilnější bouři, jaká kdy byla ve východní části Atlantiku zaznamenána. Podle současný prognóz bude Ophelia srovnatelná s hurikánem Debbie, který zasáhl Irsko v roce 1961. Vítr tehdy vál rychlostí 180 kilometrů za hodinu a zabil 18 lidí.

V sobotu síla Ophelie dosáhla třetího stupně na pětibodové stupnici, která měří sílu hurikánů. Azory minula v noci. Na sedmi z devíti ostrovů byla vyhlášena nejvyšší pohotovost, avšak zástupce civilní obrany ráno sdělil, že nejsou zaznamenány větší škody. Asi tři hodiny po půlnoci SELČ se vichr začal od Azorských ostrovů vzdalovat.

Dnes má Ophelia zeslábnout na bouři, americké Národní středisko pro hurikány (NHC) však upozorňuje, že až se v pondělí přiblíží k Irsku a Británii, bude vítr stále velmi silný. Obě země budou nadto čelit přívalovému dešti, obzvláště nebezpečné podmínky budou panovat na moři.

Irské úřady vyhlásily nejvyšší stupeň pohotovosti v pěti okresech na západě země. Očekává se, že tam vítr v nárazech může dosáhnout až 130 kilometrů v hodině. Ophelia s sebou pravděpodobně přinese velké vlny, hrozí i záplavy. Británie pro některé oblasti vyhlásila na pondělí a úterý nižší - žlutý - stupeň pohotovosti. Při tomto stupni se meteorologické podmínky označují za vážné a lidé jsou vyzváni k opatrnosti.

Podle The Irish Times byl kvůli hurikánu zrušen provoz školních autobusů v okresech Galway, Mayo nebo Clare. Školní docházka by měla být obnovena v úterý. Zrušeny byly i některé lety z nebo do Irska.

Reklama

Doporučované