Hlavní obsah

Na severní Moravu se kvůli koronaviru vrátili z Británie první Romové

Foto: Profimedia.cz

„Britští“ Romové nyní vzhlížejí k Česku jako k výrazně bezpečnější zemi.

Reklama

Do Moravskoslezského kraje se kvůli obavám z koronaviru vrátili první Romové žijící ve Velké Británii. Doma se cítí bezpečněji. Informuje o tom Moravskoslezský deník.

Článek

Většina navrátilců se ubytovala u příbuzných a známých. Panovaly ovšem obavy, že nebudou mít všude k dispozici podmínky pro dodržování karantény.

Jak ale Moravskoslezský Deník napsal, pro navrátilce, kteří by neměli kde karanténu přečkat, zajistil krajský úřad ubytování v ostravském penzionu. Vše se zatím obešlo bez potíží.

Jak již Seznam Zprávy informovaly, stovky českých a slovenských Romů, kteří trvale žijí v Británii, se vydaly do České republiky. Nemají důvěru v opatření, která v boji s koronavirem přijala vláda v Londýně.

Do Moravskoslezského kraje bylo z různých koutů světa přepraveno přibližně 300 lidí. Romové mezi nimi tvoří zatím jen menšinu.

Jak ale řekl Seznam Zprávám český Rom žijící ve Velké Británii a aktivista Petr Torák, řada Čechů a Slováků žijících v Británii se chce vrátit do vlasti, protože se tady budou cítit ve větším bezpečí. „Čechům a Slovákům tady v Británii se strašně líbí, jaká opatření byla přijata v České republice a na Slovensku, hlavně co se týče nošení roušek a zákazu vycházení,“ řekl Torák. „Prostě nedokážou pochopit, proč si v Británii myslí, že to tady bude jinak, proč to tady na britských ostrovech není potřeba, takže proto se necítí bezpečně. A potom v kombinaci s počtem obětí nového typu koronaviru a počtem nakažených samozřejmě spousta lidí začala panikařit a řekla si: Ne, v Česku a na Slovensku nám bude lépe, budeme v bezpečí.“

Jedna velká rodina už z Peterboroughu, kde Torák žije, odjela do Česka. Další lidé měli podle něj odjet na Slovensko.

Torák, původem Liberečan, se po maturitě s rodinou kvůli rasově motivovaným útokům odstěhoval do Velké Británie. Na britských ostrovech se stal policistou a v roce 2015 získal Řád britského impéria. Nyní je ředitelem charitativní organizace COMPAS, kterou pomáhal v roce 2010 založit. Radí i české vládě.

Reklama

Doporučované