Hlavní obsah

Na severovýchodě Afriky se schyluje k další Rwandě, varuje OSN. Jihosúdánci jsou připraveni prolévat krev

 

Reklama

V zemi, kde před třemi roky vypukla občanská válka, hrozí genocida civilního obyvatelstva. Prezident kritickou situaci popírá.

Článek

Zástupkyně Rady OSN pro lidská práva (UNHRC) Yasmina Sookaová po návštěvě Jižního Súdánu varovala, že situace v zemi velmi reálně hrozí přerůst v genocidu. Podobnou, jakou Afrika zažila v roce 1994, kdy při běsnění ve středoafrické Rwandě za sto dní přišlo o život téměř milion lidí.

„V některých částech Jižního Súdánu je již v běhu stálý proces etnických čistek za použití hladovění, hromadného znásilňování a pálení vesnic. Všude, kde jsme v tomto státě byli, jsme slyšeli říkat vesničany, že jsou připraveni prolévat krev, aby si vzali zpět svou zemi," uvedla Sookaová. Americký velvyslanec při UNHRC Keith Harper ve středu na zvláštním zasedání Rady řekl, že vláda Jižního Súdánu útočí na jihu země na civilisty a chystá v oblasti rozsáhlou ofenzivu. Podle Sookaové je třeba, aby mezinárodní společenství urychleně zasáhlo.

Jakékoliv zprávy o hrozící genocidě nicméně popírá prezident Jižního Súdánu Salva Kiir. S jeho vyjádřením souhlasí třeba i zástupci Jihoafrické republiky, kam Kiir přijel na státní návštěvu.

Od konce roku 2013 jsou násilnosti, vypalování vesnic a hromadné znásilňování prakticky každodenní realita v nejmladším státě světa. Země se navíc potácí na hraně hladomoru. Zuří tu občanská válka mezi přívrženci vlády a opozicí, situaci zároveň komplikuje různorodá etnická skladba společnosti - podle údajů OSN je Jižní Súdán domovem 64 různých kmenů. Boje a vraždění vyhnaly ze země několik stovek tisíc lidí, útočiště hledají třeba v sousední Ugandě.

V Ugandě bylo potřeba postavit další tábor pro 80 tisíc lidí.

Reklama

Doporučované