Hlavní obsah

Padající stromy zabily během bouře na severovýchodě USA osm lidí

Padající stromy a větve ohrožují lidské životy, domácnosti jsou bez elektřiny.Video: AP

 

Reklama

Už osm potvrzených obětí má silná bouře, která se v pátek přehnala přes severovýchod Spojených států. V sobotu informovaly úřady státu Massachusetts o smrti 37letého muže, který zůstal uvězněný ve svém autě, když na něj spadl strom. Jde o první oběť v tomto státě a třetí ve státech severně od New Yorku, napsala agentura AP.

Článek

I ostatní životy mají na svědomí padající stromy nebo větve. Na pobřeží Massachusetts místy foukal vítr o rychlosti přesahující 140 kilometrů v hodině a po celé délce severovýchodního pobřeží USA zůstaly domy pod vodou. Výstraha kvůli pobřežním záplavám se v sobotu odpoledne místního času týkala území s 15 miliony obyvatel.

Jinde se vyskytlo silné sněžení a ve vnitrozemské části státu New York napadl podle webu televize CNN téměř metr sněhu. V průběhu soboty už se silná tlaková níž od amerického pobřeží vzdalovala a vichr zeslábl, i tak bylo ale v zasažené zóně zrušeno asi 250 letů a úřady stále v některých oblastech lidem nedoporučovaly opouštět domovy.

„Žijeme tady už dlouho a nic tak zlého jsme ještě nezažili,” citovala AP obyvatele obce Sagamore Beach na východě Massachusetts Alexe Barmashiho. „Vypadá to jako válečná zóna. Je tady spousta sutin, velké balvany a kusy dřeva rozházené po ulicích,” popsala následky bouře další místní obyvatelka Becky Smithová.

Podívejte se na obří vlny rozpoutané bouří na severovýchodě USA:

Video: Eliška Kolomazníková, Reuters

Po bouři je stále odstřižených od dodávek elektřiny více než 900 000 odběratelů. „Lidé v těchto domácnostech se musí připravit na delší výpadek,” uvedl ředitel agentury státu Massachusetts pro krizové situace Kurt Schwartz. „Tohle je událost s vícedenní obnovou,” dodal.

Nepřízeň počasí ovlivnila i páteční cestu prezidenta Donalda Trumpa do Severní Karolíny na pohřeb baptistického kazatele Billyho Grahama. Běžně prezident využívá k leteckým cestám Andrewsovu leteckou základnu, tentokrát však musel odletět z Dullesova letiště.

Za silnou zimní bouři může tzv. nor'easter, rozsáhlý bouřkový systém, který vane na pevninu severoamerického kontinentu ze severovýchodu.

Reklama

Doporučované